Najzanimljiviji sajt Balkana

najbrži mrav Cataglyphis bombycinaNaučnici su uspeli da izmere brzinu kretanja mrava Cataglyphis bombycina koji je poneo "titulu" najbržeg mrava na svetu, koji živi u Sahari Brzina kojom trči ovaj mrav ... vam je kao da čovek trči 600 kilometara na sat.!

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može da napravi 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usein Bolt ih napravi četiri u sekundi, piše Independent.


Harald Volf, profesor na Univerzitetu u Ulmu, i njegove kolege brzinu tih mrava uspeli su da snime tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.


Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Volf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka.  Ispostavilo se da kraći udovi srebrnog mrava prenose manju masu, pa zbog toga mogu da zamahuju nogama na vrlo visokim frekvencijama: čak i do 47 koraka u sekundi. Tehnički gledano, mravi galopiraju velikim brzinama, sa svih šest noga od zemlje istovremeno.,  dodirujući tlo samo sedam miliseksundi.

Njihovi plitki koraci sprečavaju ih da potonu duboko u pesak dok preko dina tragaju za uginulim insehtima poput muva, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gde temperatura peska doseže i 60 stepeni Celzijusovih.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontrolisanim uslovima u laboratoriji na 10 stepeni kretali samo 5,7 centimetara u sekundi.

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta van mravinjaka. Ali postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobeđuju u pređenoj dužini vlastitog tela u sekundi.

Recimo, australijska tigrasta buba to uspe 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1