Najzanimljiviji sajt Balkanavanzemaljci 1
Vanzemaljski život mogao bi da postoji u drugim univerzumima, kaže grupa naučnika koja proučava misterioznu silu poznatu kao tamna energija....

Prethodne teorije su govorile da naš univerzum ima savršenu količinu tamne energije, koja deluje protiv gravitacije i tera kosmos da se širi ubrzano.

Malo brže od toga bi dovelo do tako rapidne ekspanzije da zvezde i planete ne bi stigle da se formiraju, piše “Fox News".

Teorija o više univerzuma izneta je prvi put ’80-tih godina. Ali, sada istraživači Univerziteta Durham tvrde da bi se ova nebeska tela svejedno formirala, čak i kad bi univerzum imao 100 puta više tamne energije od našeg.

"Formacija zvezda u univerzumu je bitka između privlačenja gravitacije i odbijanja tamne energije" objašnjava profesor Ričard Bouer.


#Mi smo otkrili u našim računarskim simulacijama da univerzumi sa mnogo više tamne energije od našeg mogu oformiti zvezde. Zašto onda tako tričava količina tamne energije postoji u našem univerzumu?" pita on.

Dodao je i da bi naučnici trebalo da tragaju za novim zakonima fizike kako bi objasnili ovu neobičnu odliku našeg univerzuma. Istraživanje je objavljeno u dva rada u žurnalu “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

Naširoko prihvaćena teorija govori da je naš univerzum nastao nakon velikog praska koji je uzrokovao njegovo brzo širenje.

Neki ukazuju da to znači da se univerzum u nekim područjima i dalje širi i da će nastaviti da raste beskonačno. Time stvara neograničeni broj drugih univerzuma sa planetama poput Zemlje, društvima i čak pojedincima koji odgovoraju nama, kaže teorija.

izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala