Najzanimljiviji sajt Balkanamesec tuneli

Nedavno su eksperti pronašli gravitacione anomalije koje ukazuju na postojanje podzemnih praznih prostora na Mesecu, zaključeno je na osnovu GRAIL podataka.....

Grupa japanskih naučnika tvrdi da je pronašla masivne podzemne tunele na Mesecu. Ovi tuneli bi mogli biti iskorišćeni u bliskoj budućnosti kao savršena skrovišta za ljudske astronaute, rekli su istraživači na 48. konferenciji lunarne i planeterne nauke.

Kako se navodi u ovoj studiji – objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters – japanski stručnjaci su uspeli da pronaću ogromne formacije zahvaljujuči Kaguya svemirskoj sondi.

Koristeći precizne uređaje, stručnjaci su pronašli praznine skrivene kilometrima ispod površine Meseca. Zanimljivo, u bliskoj budućnosti, kada čovečanstvo počne da kolonizuje Mesec, ovi masivni tuneli mogu postati važan deo truda da se izgrade ispostave sa ljudskom posadom na površini Meseca.

Stručnjaci su 2009. godine otkrili duboku jamu, sa desetinama metara u prečniku koja se nalazi u takozvanom Marius Hills. 2016. godine je misija NASA-e pronašla gravitacione anomalije koje eventualno ukazuju na praznine.

Kao što je navedeno u studiji: “2009. godine su otkrivene tri velike jame na Mesecu u slikama dobijenih SELENE kamerom. Njihovi prečnici i dubine imaju nekoliko desetina metara ili više. One su mogući svetlarnici na velikim podzemnim pećinama poput lava cevi, po analogiji sa sličnim kopovima pronađenim na Marsu.“

Naučnici, na čelu sa Juniči Harujamom, su zaključili da to nisu jame, nego tuneli koji prodiru u lunarni kamen do dubine od nekoliko kilometara.

Ako ljudi, preko rovera ili sa svoje dve noge, ikada dobiju pristup tim tunelima, “nauka bi bila neverovatna,“ prokomentarisao je Brent Geri, geofizičar NASA-e. Podzemni tuneli bi se mogli pokazati kao idealno mesto gde bi se mogle stvoriti lunarne isposave u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci ukazuju na to da su ovo sjajna mesta za buduće ljudske kolonije, jer štite buduće astronaute od zračenja i varijacija temperature.

Međutim, postojanje tunela na Mesecu nije ništa novo, rekao je Vladislav Ševčenko, šef Odeljenja za lunarno i planetarno istraživanje, na Sternberg državnom astronomskom institutu na Univerzitetu u Moskvi.

Kako piše ruski sajt BFM.ru: "Ove formacije su otkrivene pre nekoliko godina. Tada su stručnjaci požurili sa donošenjem zaključaka tumačeći njihovo poreklo: vulkanske cevi jer se nalaze u vulkanskim lunarnim morima. Ove formacije su nosile lavu do površine. Materijal je sabijen i kako e hladio, stvorile su se praznine."

"Ove vesti nisu iznenadile ruske naučnike," piše BFM.ru, jer oni tvrde "da su čitali o tom otkriću još u novinama iz doba Sovjetskog Saveza."

Izvor:Webtrubune.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala