Najzanimljiviji sajt Balkana

čokolada koja se presijava dugine bojeGrupa naučnika sa Univerziteta ETH u Cirihu i FHNV Univerziteta primenjenih nauka i umetnosti severozapadne Švajcarske patentirala je postupak iz kog se dugine boje prelamaju (presijavaju) kroz čokoladu tj,  čokoladne kolače,.... a da pritom ne koriste veštačke boje za hranu.

Čitava priča počela je u hodniku univerzitetske zgrade, pošto su naučnici za hranu Patrick Ruhs, naučnik za hranu Etienne Jeoffroi i fizičar Henning Galinski počeli da pričaju o čokoladi tokom pauze za kafu.


Oni su se tom prilikom zapitali da li se može napraviti čokolada u nekim drugim bojama, osim u običnim i klasičnim braon i beloj. Zaintrigiralo ih je kako to mogu da ostvare, pa su krenuli da eksperimentišu i podrobno istražuju čokoladu i kako zapravo ona dobija boju.


U kuhinji Univerziteta ETH, su proučavali i prvi ogled im je bio sa jestivim zlatnim i titanijumskim prevlakama.

U zavisnosti od debljine premaza čokolada bi se presijavala zlatno-žuto, odnosno tamno plavo. Ipak proces im se učinio previše složenim i nepraktičnim pošto je temperatura čokolada od 31 stepen znatno otežala premazivanje.

Zato im je u pomoć pritekla studentkinja matematike Anita Zing, koja takvu tehniku proučava za svoj master.

Shvatili su da ne treba da koriste aditive i da boje oblogu čokolade, već samo njenu površinu....

Uz pomoć Per Magnusa Kristiansena i Jerome Verdera, dvojice stručnjaka za površinske premaze na FHNV Univerzitetu primenjenih nauka i umetnosti severozapadne Švajcarske, napravili su kalup koji omogućava utiskivanje više od jedne čokolade odjednom, a tim je spreman da predstaviti svoje rešenje čokoladnim kompanijama.

Nakon podnošenja patenta za utiskivanje strukturalnih boja na čokoladu i pronalaženja rešenja za povećanje industrije, kontaktirali su proizvođače čokolade, kojih je vrlo malo u Švajcaskoj i razgovarali o komercijalnom rešenju za bojenje čokolade. U budućnosti planiraju da osnuju svoju kompaniju
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1