Najzanimljiviji sajt Balkana

najbrži električni avion na svetuIz kompanije"Rolls-Royce" stiže nam najbrži elektični avion na svetu .Avion je predstavljen na aerodromu u engleskom gradu Glosteršeiru.Za ovaj avion tvorci tvrde da je najbrži električni avion na svetu, ...

jer može da postigne brzine veće od 480 kilometara na čas, isključivo na električni pogon.

Avion sadrži najgušći baterijski paket ikada smešten u jednu letelicu, koji omogućava dovoljno energije za napajanje 200 domaćinstava ili let od Londona do Pariza s jednim punjenjem.

Njegovih 6.000 ćelija je izrađeno s idejom da se maksimalno smanji težina i maksimalno poveća termalna zaštita, a tu je i napredni sistem hlađenja koji direktno hladi ćelije tokom maksimalnog opterećenja.Propeler pokreću tri visokoefikasna motora čije se oštrice vrte na znatno manjem broju obrtaja u odnosu na konvencionalne avione, prenosi SeeBiz.

Sva ta rešenja pružaju 500 konjskih snaga uz energetsku efikasnost od 90 odsto, dok, poređenja radi, bolidi Formule 1 imaju maksimalnu energetsku efikasnost od 50 odsto.

Avion je deo inicijative pod nazivom ACHEL (Achelerating the Electrification of Flight) i uključuje više partnera, kao što su proizvođač električnih motora YASA i avijacijskog start-ap Elektroflajt.

Polovinu projekta finansira Aerospace Technology Institute (ATI), u saradnji sa Ministarstvom biznisa, energije i industrijske strategije Velike Britanije.

Rolls-Royce je ušao i u partnerstvo s Erbasom na razvoju E-Fan X tehnologije koja bi trebalo da predstavlja novi korak u razvoju hibridnih komercijalnih aviona.

Maksimalne brzina za električne avione, trenutno drži Siemensov električni avion koji može da razvije brzinu do 337km/h
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1