Najzanimljiviji sajt Balkana


U Nemačkoj naučnici sa Tehnološkog fakulteta i sa  Univerziteta u gradu Kilu  u Hamburgu uspeli su da izrade i stvore najlakši materijal na svetu.!Ime ovom najlakšem materijalu na svetu dali su ime aerografit.....


Kubni centimetar najlakšeg do sada na svetu napravljenog materijala aerografita težak je samo 0,2 miligrama!Aerografit ima 5.000 puta manju gustinu od vode i šest puta je lakši od vazduha.Materijal aerografit je toliko lagan da je teško raditi s njim u običnoj laboratoriji, jer i najmanji pokret može da pokrene vazduh i rasprši ovaj jako lagani i osetljivi  materijal uokolo.

"Ako biste želeli da dobijete kilogram ovog materijala,zauzimao bi zapreminu od pet kubnih metara.to je otprilike jedan kvadratni metar u osnovi,koji se uzdiže pet metara u visinu. Eto,to bi bilo teško jedan kilogram.Trebalo bi vam oko pet gepeka automobila ukoliko biste želeli da transportujete kilogram aerografita - objašnjava istraživač Matijas Meklenburg.


Aerografit predstavlja mrežu ugljenikovih cevčica, od kojih je svaka prečnika oko 15 nanometara,upletenih na mikro i nano nivou veličina.Zbog njegove lakoće i relativno velike površine,aerografit bi mogao da omogući stvaranje mnogo lakših litijum-jonskih baterija.

Mogao bi da nađe primenu i u pravljenju vodootporne odeće,lakših računara, za vodenu i vazdušnu filtraciju, kao i za zaštitne ekrane za satelite.Pravi se stavljanjem kristala oksida cinka u specijalne pećnice, koji se potom zagrevaju na temperaturama do 900 stepeni Celzijusa.Naravno kako ovaj materijal reaguje na vazduh i kako se ponaša da tako kažemo  "na otvorenim prostoru" pogledajte u videu koji sledi...
delomično izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala