Najzanimljiviji sajt BalkanaStanovnici u nekim zemljama sveta za novu godinu su zadržali neke neobične i zanimljive običaje kao i proslave novih godina.U nastavku teksta prošetaćemo svetom da bi doznali kako neki od stavnika širom sveta obeležavaju novu godinu...


Španija
U Španiji je običaj da ponoć za Novu godinu se pojede 12 zrna grožđa - po jedno zrno za svaki otkucaj sata.To Španci rade da bi u narednoj novoj godini osigurali sebi 12 srećnih i slatkih meseciFilipini
Na Filipinima se nova godina dočekuje kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji su napravljeni samo za jednu svrhu a to je da se "ispali" staru godinu koja odlazi

Grčka
U Grčkoj je običaj za  novu godinu odnosno na  dan Svetog Bazila da deca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio novogodišnjim poklonima.

Australija
Stanovnici Australije dočekuju Novu godinu,tako što duvaju zviždaljkama,trubama,i ponegde crkvenim zvonima da bi "oterali" staru godinu, a sve obično dešava na plaži gdje se toči šampanjac.Naravno uz spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i Sidnejske opere.

Japan
U japanskoj tradiciji,kao obaveza smatra se seks supružnika u veče prvog dana Nove godine, to bi otprilike sa japanskog bilo "prvi put na poslu" a posljednji seks u staroj godini, se zove "isplata računa".

Danska
Mnogi stanovnici Danske u ponoć kada dođe nova godina  počnu da skaču sa stolice jer veruju da će time oterati loše duhove u godini koja dolazi Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cijele godine je ono nakraju posluži da se razlupa o vrata prijatelja za Novu godinu.?! Neobičan običaj zar ne?

Južna Amerika
U Brazilu i Boliviji,stanovnici u gradaovima Sao Paulo i La Paz za  novogodišnju noć oblače donji veš jarkih boja.Tako oni koji budu nosili za Novu godinu crveni donji veš imaće ljubavi, dok oni koji se odluče za  žuti donji veš žele novac. U Venecueli oni koji žele da u Novoj godinimnogo putuju,po narodnom veroanju moraju da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci.

Velika Britanija
U Britaniji novogodišnja tradicija je da  prvi posjetioc bude dolazak tamnog stranca - suprotnost u odnosu na plavokose Vikinške pljačkaše koji su ih pohodili – koji prelazi prag kuće u ponoć noseći parče uglja za sreću.Odnosno prostije rečeno prva osoba ne sme biti plavokosa, crvenokosa,a pogotovo nei žena, jer to po narodnom verovanju Britanaca donosi nesreću. Tako Škoti širom sveta poštuju proslavu “Hogmanaj” sa užitkom uz teatar,koncerte na ulicama i pjevaju popularnu poemu Robija Brnsa “Auld lang sune” napisanu još 1788. godine što u prevodu znači "Dobri stari dani".

Nemačka
Nemci za doček Nove godine uzmu luk sa šest glavica preseku ga na pola i posole.Tako da svaka polovina  luka predstavlja jedan mesec u godini.Potom oni onda ostavljaju da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vreme.Tako ako se so rastopi, znači da će taj mesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini,biće sunčanih i toplih dana.Nemci isto tako pre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za posle ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati sebi dovoljno hrane u narednoj novoj godini

Belorusija
Belorusi za doček Novu godine neudate žene i devojke se takmiče u igrama spretnosti i dobijaju priliku da utvrde koja će se prva udati u novoj godini.Jedna od igra koju igraju devojke je i ta da  se postave gomilice kukuruza ispred svake devojke, potom se uzme petao i postavi u sredinu kruga.Tada petao odlučuje odnosno-čija mu gomilica bude slađa i počne  jede, ta če se devojka prva udati u novoj godini.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1