Najzanimljiviji sajt Balkana

mesto gde se potak razvaja dvookeanski potok SAD

Da, to je baš malo čudo prirode potok u SAD koji se uleva u oba okeana! Dvookeanski potok iili "Razdvajanje voda" je vrlo verovatno najneobičniji hidrološki lokalitet na čitavom svetu, ....

nalazi se Tetonskoj divljini u američkoj saveznoj državi Vajoming.

Ono po čemu je neobičan, i jedinstven ovaj potok u Vajomingu u SAD jeste činjenica da se ovaj potok koji se u toj tački, takozvanoj "Razdvajanju voda, deli na Pacifički potok i na Atlantski potok.

Potok koji se razdvaja levo, nazvan Atlantic Creek, putuje 5.613 km, spajajući se s vodama rea Jeloustoun, Misuri i Misisipi i uevajući se u Atlantski okean.

crveni krug mesto RAZDVANJAJA  dvookeanskog potoka SAD Vajoming  FOTO Wikipedia / M. Mark Miller

‚                                                                              (kliknite na sliku za uvećanje)

Dok druggi deo potoka nazvan Pacifički potok, prolazi "rečni put" dug 2.177 km, spajajući se sa rekama Snake i Kolumbia i ulevajući se u Tihi okean

Ova lokacija dvookenaskog potoka je dobila oznaku kao Nacionalni prirodni orijentir, 1965. godine, sa zvaničnim nazivom Nacionalni prirodni znak dvookenaski prolaz ( potok) i nalazi se u Nacionalnoj šumi Bridžer-Teton.Pošto na tom mestu Američku kontinentalnu razvodnicu pokriva voda, odnosno, pošto postoji tačka duboko u kontinentu na kojoj se Pacifik i Atlantik spajaju neprekinutom vodenom linijom, ribe mogu da migriraju iz jednog u drugi sliv.

Veruje se da je upravo preko ovog prevoja jeloustounska pastrmka uspevala da se seli iz reke Snejk (engl.snake) koja pripada pacifičkom slivu, u reku Jeloustoun koja pripada atlantskom.

Bifurkacija dvookeanskog potoka u Americi ne samo što se odigrava na ogromnom prostoru, i ne samo što otiče u dva okeana, nego je delo same majke prirode.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1