Najzanimljiviji sajt Balkana

ptica lira
U šumama jugoistočne Australije živi ptica lira koja izgledom i veličinom nalikuje na fazana i koja je veliku popularnost zaslužila svojom neverovatnom sposobnošću imitiranja zvukova. Njene sposobnosti imitacije su gotovo neograničene.....


Ptica lira ime je dobila po muzičkom instrumentu liri, jer mu vanjska pera izgledaju poput okvira, a unutrašnja pera poput žica lire.Ženke ptice lirorepke nisu nešto naročito kada su u pitanju zvukovi i imitacija ali zato mužjaci lire ako ih negde sretnete su za uši pravi muzički šou.Mužajk australijske ptice lira (ili ptica lirorepa) na svom "ptčijem" repertoaru nalazi gotovo sve i svašta od vrištanja papagaja, pesama drugih ptica, lajanje pasa, zvuk motorne testere,fotoaparata,alarma  i drugih zvukova koje od nje ne biste očekivali. U stanju su da oponašaju savršeno zvuk preko 20 vrsta ptica

Pre nego što ptica-lira počne da se prikazuje, ona od biljaka sagradi "podijum". Zatim stane na sredinu, repna pera prebaci preko glave kao suncobran i počne glasno da peva.Ženke se premeštaju od jednog do drugog i posmatraju trud udvarača. Mužjaci mogu ovako da ih zabavljaju i pola dana.

Uz zvukove, širi i svoj raskošni rep kojim želi da se što bolje predstavi budućoj partnerk. iŠto više zna zvukova,privlačniji je. Imitiacije ovih ptica lira mogu se čuti na udaljenosti i do jednog kilometra.

David Attenborough je za poznati BBC napravio sjajne snimke umeća oponašanja zvukova ptice lirorepke ili lire.Poslušajte u ova dva videa neverovatne zvukove koja ova ptica imitira ostaćete bet  teksta!


Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1