Najzanimljiviji sajt Balkana

dve majke Ešli Kolter i Blis Kolter
Dve majke iz Teksasa iz SAD-a, nosile su u stomaku  svaka pomalo svoju bebu, ovako nešto im je omogućio napredak nauke omogućio da urade nešto što se dosad smatralo nemogućim da dve majke nose istu bebu!...

Ešli Kolter (28) i Blis Kolter (36) istopolni par iz Mauntin Springsa u Teksasu, ispisale su istoriju tako što su obe nosile istu bebu u stomaku. A ove godine 2018. u septembru "rodile" su zdravu bebu.

One su išle na revolucionarni tretman vantelesne oplodnje, kako bi obe imale ulogu u donošenju njihove bebe na svet. Njih dve su se upoznale su se pre šest godina i kasnije venčale. Želele su bebu, ali su znale da bi im za dobijanje biološkog deteta trebao donor sperme – i malo kreativnosti.

Lezbijski parovi inače obično imaju decu pomoću donorske sperme, što podrazumeva da ju jedna od njih nosi u stomaku, a druga je usvaja.

Stručnjak za plodnost dr Kejti Dudi i njen suprug Kevin sa klinike "CARE fertiliti" u Bedfordu, Teksas, prvi su koji su pokušali takozvanu "nenapornu recipročnu in vitro oplodnju", koja je Ešli i Blis omogućila da obe nose istu bebu.

Nenaporna recipročna IVF podrazumeva oplodnju jajašceta sa spermom donora u kapsuli zvanoj INVOsel, napravljenoj u potpunosti od plastike. Kapsula se potom stavlja u vaginu, koja greje embrion i uklanja toksine, poput štetnih gasova. Ovim se preskače korak tradicionalne IVF, gde se embrion inkubira u laboratoriji što može biti veoma skup proces.

Kod nenaporne recipročne IVF obično žena donira jajašca i nosi embrion. Umesto da se sperma i jajašca smeste u inkubator (recipročna IVF sprovodi se godinama za istopolne parove), ubaci se kapsula u telo žene gde otpočinje rani razvoj embriona. Inkubatori omogućuju embrionima da se razviju, a ovde se to događa u telu žene.

Kod "tradicionalne" vantelesne oplodnje, embrion se stavlja u inkubator pre nego što se smesti u ženinu matericu.

"Ovaj slučaj je veoma poseban jer je to prvi put da dve žene u stomaku nose istu bebu", kaže dr Kejti Dudi.
Ovakva procedura jeftinija od tradicionalne vantelesne oplodnje, zbog toga što je vagina inkubator, pa to umanjuje jedan "korak" u laboratoriji.
dve majke osile jednu bebu u stomaku
Bliss Coutler je dala jajašca koja su fertilizovana spermom donora u laboratoriji. Embrion je potom stavljen u nju uz pomoć kapsule.

S obzirom da Bliss nije želela da nosi dete, embrion je nakon pet dana uklonjen iz njenog tela i zamrznut, sve dok Ashleigh Coulter nije završila hormonski tretman kako bi mogla izneti trudnoću. Embrion je potom prebačen u Ešli. Uspelo je iz prvog puta – 10 dana nakon procedure Ashleigh je saznala da je trudna.


U ovom konkretnom slučaju, procedura je koštala 8.500 dolara, što je dvostruko manje od cene koju plaćaju za vantelesnu oplodnju u Teksasu, gde jedan ciklus košta i do 20.000 dolara.

"Blis ga je nosila pet dana i bila je veliki deo procesa, a ja sam ga nosila potom devet meseci. Ovo je stoga bilo veoma posebno za nas – obe smo bile uključene. Blis je bila deo toga, baš kao i ja" navela je Ešli.

Ona i Blis dobile su zdravog dečaka. Stetson sada ima pet meseci, a njegove majke su zauzete brigom oko bebe.

"Niko nije znao ni da je to moguće, ali je uspelo savršeno" istakla je Blis.

Par je zamrzao još dva embriona od Blis koje bi mogli iskoristiti na isti način, osim ako Ešli ne poželi da sledeći put upotrebe njena jajašca, jer su samo Blisini geni prešli na Stetsona.

"Mislim da ovo otvara nove puteve i daje nove izbore za istopolne parove" istakla je dr Kejti Dudi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala