Najzanimljiviji sajt Balkana


deveta planeta Farout
Misteriozna deveta planeta je otkrivena (pronađena)! Deveta planeta je dobila ime Farout, a prema prvim podacima radi se o ružičastoj planeti koja spada u grupu patuljastih nebeskih tela.....

Deveta planeta "Farout" udaljena je čak 13 milijardi kilometara iza orbite Plutona. To je od Sunca najudaljeniji planet Sunca.!


Farout je od Sunca udaljen i 3,5 puta više nego Pluton, a nalazi se dalje i od do sada najudaljenijeg nebeskog tela u našem Solarnom sistemu – patuljaste planete Eris, koja se nalazi na 96 astronomskih jedinica od Sunca.
deveta planeta Farout iz perspektive teleskopa
Iz sjaja planete Farout zna se da joj je promer otprilike 500 kilometara, 10 puta veću masu od Zemljine.. A da bi napravio jedan krug oko Sunca treba mu više od 1000 godina.!


Scott Sheppard za Carnegie instituta za nauku objasnio je kako je Farout toliko udaljen i spor da će im trebati nekoliko godina kako bi precizno izmerili njegovu orbitu.

Ime je dobio po engleskoj igri reči far-out zbog njegove udaljenost i ova planeta ima astronmsku oznaku 2018 VG18. Oko 17,7 milijardi kilometara je udaljena od Sunca

Otkrivena je teleskopom s Havaja, a otkriće je potvrđeno teleskopom s Čilea. Naučnici i astronomi pretpostavljaju da se "deveta planeta farout" 'krije' u Kuiperovom pojasu i da utiče na putanje niza patuljastih planeta.

Za sada Farout drži rekord kada je u pitanju najudaljenije nebesko telo u okviru našeg Solarnog sistema

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1