Najzanimljiviji sajt Balkana

Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi egzoplanete (naseljive planete) koja se nalazi u naseljivoj zoni dalekog zvezdanog sistema. Egzo planeti astronomi su dali ime "K2-18b" i ona je potencijalni kandidat za "vanzemaljski život"...

U narednih 10 godina, novi teleskopi biće u stanju da utvrde da li atmosfera "K2-18b" sadrži dovoljno gasova, koje proizvode živi organizmi. Detalji istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Nature Astronomy.


Vođa istraživanja, profesorka Đovana Tineti sa Univerzitetskog koledža u Londonu opisala je otkriće kao neverovatno.


"Ovo je prvi put da smo otkrili vodu na egzoplaneti (planeti) koja se nalazi u naseljivoj zoni oko svoje zvezde, gde je temperatura kompatibilna sa prisustvom života", objasnila je profesorka.

Naseljiva zona je posebna zona zvezdanog sistema gde su planete na dovoljnoj udaljenosti da ne budu previše hladne, ali ni previše tople, već da temperatura podržava postojanje vode u tekućem obliku na površini planete.

Planeta "K2-18b" se nalazi na udaljenosti od 111 svetlosnih godina od Zemlje, previše daleko da bi se poslala sonda. Naredna mogućnost je da čekamo narednu generaciju svemirskih teleskopa planiranih za lansiranje naredne decenije, koji će tražiti gasove u atmosferu planete koje mogu da proizvedu samo živi organizmi, kaže za BBC doktor Ingo Valdman za Univerzitetskog koledža u Londonu.

"Ovo je jedno od najvećih pitanja u nauci i mi smo se oduvek pitali da li smo sami u svemiru. U narednih deset godina znaćemo da li je hemijski sastav u ovakvim atmosferama sposoban za podržavanje života", izjavio je an kraju intervjua ValdmanDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1