Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:mars povrsina planeta
Duboko ispod leda na južnom polu crvene planete Mars naučnici su otkrili nagoveštaje skrivenog jezera! Po naučnicima u ovom "skrivenom jezeru"... na Marsu možda ima vode tokom cele godine, što je ključni uslov neophodan za razvoj "marsovksog" života.!

Napredni satelitski radar detektovao je ogromnu anomaliju - jezero površine 19 kilometara, za koje naučnici veruju da je duboko najmanje jedan metar. Ranija otkrića na Marsu ukazivala su na to da voda u tečnom stanju postoji samo tokom određenog doba godine.

"Ovo je prvo moguće stanište" izjavio je Roberto Orosei u italijanskom Nacionalnom institutu za astrofiziku.


"Ne znamo da li je nastanjeno, ali ako tražite život na Marsu, onda je ovo jedno od onih mesta na kojima prvo treba da tražite" dodao je on.

Dr Orosei i njegov internacionalni tim stručnjaka koristili su radar Marsovog satelita "Ekspres" (misija Evropske svemirske agencije) da bi ispitali dno sloja leda debelog oko kilometar i po na južnom polu Crvene planete.

Nakon više ispitivanja naučnici su pomoću radara primetili neobično jake odjeke koji dolaze ispod površine Južnog pola marsa. Eho koji se mogao čuti je bio je dosta jači od onog koji odzvanja detektovanjem stena i sedimenata.

Jačina eha je bila srazmerna jačini eha koji se istom metodom mogao dobiti ispitvanjem oblasti ispod ledenih površina Antarktika, Grenlanda i subglacijalnih jezera naše planete.

Tim naučnika sa sedištem Italiji objavio je u sredu u časopisu "Science" rezultate četvorogodišnjeg očitavanja radara. Oni kažu da je jezero otkriveno zato što emituje signale koje radar drugačije registruje nego okolni led i kamenje.

"Ukoliko rezultati budu potvrđeni, biće to najveći rezervoar vode u tečnom obliku na Marsu za koji se zna" izjavio je Džefri Plot iz Nasine laboratorije JPL u Pasadeni (Kalfironija), vođa zajedničkog projekta američkih i italijanskih naučnika koji su razvili radarski sistem.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala