Najzanimljiviji sajt Balkana


nastariji životinjski otisci na svetu
Ovih dana naučnici su otkrili najstarije životinjske otiske na planeti Zemlji.  I za sada je misterija, koje je sićušno stvorenje ostavilo tragove koji datiraju najmanje 541 milion godina unazad....

Te su tako ovi otisci gotovo za 10 miliona godina stariji od prethodno otkrivenih otisaka stopala.


Najraniji poznati otisci koje je ostavila životinja na Zemlji pronađeni su u području reke Jangce i Tri klisure na jugu Kine, a potiču iz perioda edijakarijuma, pre 541-638 miliona godina.

Tragovi stopala su razdvojeni svega nekoliko milimetara i izgledaju kao dva niza plitkih udubljenja ili rupica, utisnutih u tamnosivi krečnjak.

"Stena na kojoj se nalaze fosilni ostaci je veoma precizno datirana i stara je između 551-541 miliona godina" rekao je Že Čen, autor studije i istraživač kineske Akademije nauka.
najstariji  životinjski otisci na svetu
Prethodni otisci koji su se smatrali najranijima bili su stari između 540-530 miliona godina. Nažalost po naučnike, misteriozno stvorenje koje je ostavilo otiske nije umrlo u blizini i ostavilo dobro očuvan fosil koji bi mogli da prouče.


"Ne znamo koja je tačno životinja napravila ove otiske, samo znamo da je bila bilateralno simetrična zbog parnih udova. Najmanje tri živuće grupe životinja imaju parne udove, artropodi poput bumbara, anelidi poput mnogočekinjastih crva i tretrapodi poput čoveka. Artropodi i anelidi, ili njihovi preci, su mogućnost" naveo je Čen.

Deluje da je misteriozna životinja tokom kretanja pauzirala s vremena na vreme, jer su otisci povezani sa rupicama koje su možda iskopane u sedimentu.

Možda je tragala za kiseonikom ili hranom, navodi se u izveštaju

Izvor:Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1