Najzanimljiviji sajt Balkana

džamija Čamlidža njaveća u turskojJutros je otvorena najveća džamija u Turskoj , (u upotrebi je još uvek projektni naziv "Čamlidža") verski kompleks će na dan svečanog otvaranja dobiti novi naziv, ...

a očekuje se da ga javnosti saopšti turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Čamlidža", džamija napravljena na 30.000 kvadratnih metara, a poseduje i platformu sa koje posetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umetnosti i muzej kao i biblioteku.Džamija "Čamlidža" može primiti 60.000 vernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu, te u vanjskom dvorištu oko 22.500)


Ova džamija smeštena je na uzdignutom brdu "Čamlica" na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska džamija izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Uporedo sa džamijom "Çamlica Camii'nde" izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90.000 kvadratnih metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjenje u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizuje registarsku oznaku tog grada.

U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Alahovih imena, a na površini od 220 metara biće ispisana sura al-Feth. Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Pogledajte video:
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1