Najzanimljiviji sajt Balkana

leopard oblačasti mislio se da je izumrla vrsta  FOTO:wikipediaVrsta leoparda - oblačasti leopard (lat. Neofelis nebulosa) za koje se veruje da je potpuno izumro primećen je u jugoistočnom Tajvanu posle više od 30 godina, ....

pa sad se ulažu svi napori ljubetlja životinja kao i prirodanjaka da se ta velika mačka zaštiti od lovaca i oštećenja staništa.


Oblačasti (oblačni) leopardi imaju oko 90 cm dugo telo na što se nastavlja rep od oko 80 cm. Veličine su otprilike nemačkog ovčara. Šare na krznu su na žućkastoj podlozi kože i ima nepravilno oblikovane pjege koje prema unutrašnjem delu pege bede. Dok očnjaci oblačastog leoparda u odnosu prema veličini tela, najduži među svim mačkama.

Tajvanski oblačasti leopard ili formozan zamračeni leopard zvanično je proglašen izumrlim 2013. godine, a trinaestogodišnja studija zoologa nije uspela da pronađe nijedan primerak tog leoparda, od 1983. godine.

Meštani u gradu Daren, Taitung, na jugoistoku Tajvana, prijavili su da su u poslednjih nekoliko meseci par puta videli retku mačku, a grupa rendžera je počela da prati područja u kojima se ona pojavljuje.

Istraživači koordiniraju rad sa lokalnim stanovništvom kako bi zadržali lovce u zalivu, naglašava šef sela Kao Čeng Či.

Ekskluzivno za Tajvan, tamnosivi formozan zamagljeni leopard proglašen je "ranjivim“ od 2008. godine, pošto je obilna seča jela na prirodnom staništu životinje prisilila da se povuku u planineZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1