Najzanimljiviji sajt Balkana

novootkrivena vrsta dinosauruss
Paleontolozi su otkrili novu vrstu vegetarijanskih dinosaurusa koju su nazvali "Macrocollum itaquii" a čiji su fosilni ostaci su iskopani u Brazilu. .... Tri dobro očuvana fosilna kostura otkrivena su i osvetljavaju drugačijim svetlom jedne od najranijih dinosaurusa dugačkog vrata koji su hodali planetom Zemljom.

Nova vrsta, koja je nastanjivala Zemlju pre nego što su se pojavili džinovski dinosaurusi, pokazala je da su dinosuarusi bili društvena bića na ovom ranom stadijumu evolucije, birajući život u grupi radije nego samotnjaštvo.

Paleontolozi su novu vrstu jednu od najvećih dinosaurusa nazvali "Macrocollum itaquii" daljni je rođak sauropoda – kasnije vrste dinosaurusa dugačkog vrata, koja je hodala na četiri noge, kao što je Brontosaurus, koji je narastao do najvećeg bića koje je hodalo Zemljom.

"Macrocollum itaquii" dinosurus je lutao Južnom Amerikom pre više od 225 milona godina., dok je još bila deo jednog ogromnog super kontinenta nazvanog Pangaea, pre nego što se superkontinet raspao

Ova novootkrivena vrsta koja je živela puno pre divovskih dinosaura, težila je oko 100-njak kilograma, od glave do repa bila duga oko 3,5 metra te visoka oko metar i po.
dinosaurus Macrocollum itaquii skelet
                                            (kliknite na sliku za uvećanje slike)

"Macrocollum", latinska je reč za "dug vrat", može da pomogne paleontolozima da konačno otkriju kako su sauropodi narasli toliko veliki.

Kao i sauropodi, nova vrsta je bila biljojed, ali za razliku od njih hodali su na dve noge.Dominantna vegetacija u to vreme bila je paprat.

"Morfologija njihovih zuba implicira da su bili biljojed.Naravno, dužina vrata prisutna kod ove vrste verovatno im je obezbeđivala prednost u prikupljanju hrane" kaže biolog Rodrigo Muler sa Univerziteta Santa Maria u Brazilu.

Njihov dugi vrat pomogao im je da dođu dođu do hrane na višim mestima, navodi studija.

"To im je omogućavalo da dostignu do više vegetacije, u odnosu na druge biljojede" dodaje on.

Našli smo tri očuvana kostura ispod pet tona kamenja. To je neverovatno. I ukazuje da su životinje verovatno umrle zajedno, što opet znači da su zajedno i živeli – primećuje on.

On zaključuje da to ilustruje kako su životinje živele, o čemu ranije nismo imali saznanja.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1