Najzanimljiviji sajt Balkana

Svi znamo da nam cveće odnosno neke biljke može ulepšati dom,stvoriti prekrasan ambijent u prostoru iili nas obradovati u vidu poklona.Ali odmah da kažemo da na svetu postoje biljke koje ne samo da ne smete da poklonite nego ni da ga imate u svojoj blizini jer je otrovno.....


Naravno na planeti Zemlji postoji mnogo smrtonosnih cvetova tj biljaka koje su jako opasne po ljude.Mi vam u nastavku teksta donosimo pet najsmrtonosnijih biljaka na svetu.Krenimo od 5 mesta najsmrtonosnije biljke.

5. Conium ili Kukuta

Biljka Kukuta koja je poznata u svetu zahvaljujući redovnoj upotrebi u drevnoj Grčkoj  koja je služila za pravljenje otrova Ovaj otrov iz Kukute biljke se koristio  za egzekuciju.Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke bio je Sokrat, grčki filozof kojem je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka Kukuta sadrži nekoliko otrovnih materija, najjača i najsmrtonosnija je otrov koniin’koji, uz dovoljnu dozu, će uzrokovati paralizu srca i pluća.Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna koliko još ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena kao najotrovnija biljka koja raste u Sjevernoj Americi.

4.Abrus precatorius ili Rakovo oko

Abrus precatorius ili Rakovo oko je biljka poreklom iz Indonezije, crne, crvene i bijele bobice ove biljke često koriste pri izradi perkusija i nakita. No, sjemenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su također jako opasne zbog otrovne supstance abrina.
Samo jedna semenka Rakovog oka  može da ubije čovekaNa svu sreću semenka obično samo ‘prođe’ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo ako se žvaće.

3.Oleander


Oleander je jedan od najotrovnije biljaka na planeti Zemlji, ovu biljku čak i sami možete da uzgajate u vrtu jer je Oleander jedna od popularnijih kućnih i baštenskih biljaka.Oleander koja raste u obliku malog grma, za gledanje je prelepa  ali žvakanje lišća, stabla ili cveća može biti fatalno po ljudski organizam da ne kažemo smrtonosno.Prosto rečeno svaki deo oleandra je otrovan, a u jako malim dozama se čak koristio i kao lek u nekom narodnim medicinama. Čisti oleander može oštetiti vaše oči i creva, pa čak i zaustaviti rad srca.

2.Samoubilačko drvo

 Cerbera odollam (samoubilačko drvo) kao što sam joj naziv kaže bolje se kloniti ove biljke u širokom luku.Njeno poreklo vodi iz južne Azije i Kerala pokrajine u Indiji,Cerbera odollam sadrži snažan srčani otrov koji lako može biti skriven kao začin u hrani, i koji se jako teško može detektovati prilikom autopsije.

Tim toksikologa iz Francuske jednom prilikom je utvrdio za da je pola smrti uzrokovanih trovanjem u Kerala pokrajini bio odgovoran upravo otrov ove bljke. Za samo 10 godina, stručnjaci su uspešno identifikovali preko 500 slučajeva smrtonosnog  trovanja Cerbera odollamom, od kojih je veliki broj proglašen samoubistvom te je tako i dobila ime.

1.Ricinus communis ili Biljka ricinusovog ulja

Ricinus communis (ili u narodu poznatija kao Krlja,Morska kudelja,skočac) se našla i u Ginisovoj knjizi rekordajer joj je pripala neslavna titula najotrovnije biljke na svetu.Isto kao i biljka oleander i Ricinus communis se može naći u mnogim baštama sveta
Seme ricinusovog ulja sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin,konzumiranje četiri do osam semenki izaziva smrtonosne posledice po ljudski organizam.

Otrov u semenkama može dovesti do osećaja pečenja u ustima i grlu, intenzivne boloveu trbuhu i krvavu stolicu.Ukoliko se ne leči na vreme, Ricinus communis može ubiti čoveka

Dodaj komentar


Komentari  
milos
# milos 05-02-2014 15:37
otrov od kakute nije ubio Aristotela nego Sokrata!!!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 05-02-2014 19:21
ako je tako Miloše odmah ćemo ispraviti ;)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
ilija
# ilija 30-05-2016 20:12
nije ako, nego je tako, ispravljajte ;)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
danko
# danko 30-01-2015 17:01
Kako i gde mogu kupiti neku od ovih biljaka? Hvala II
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala