Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: Titanik   foto wikipedia

Srebrna pljoska za rakiju, koju je posedovala jedna od putnica sa "nepotopivog" Titanka pre pre potonuća prodata je na aukciji ...

u Wiltshireu za lepu sumu od 98.000 dolara!

Priča o pljoski za rakiju s titanika, kreće kada je Helen Čerčil Kendi donela (pljosku) bocu na Titanik .Na pljoski za rakiju  je bio urezan moto njene porodice "Veran ali nesrećan",

Inače gospođa Čerčil Kendi bila plodan pisac i rani pionir ženskih prava. Ona se ukrcala na Titanik da bi se vratila u Sjedinjene Države dok jer je njen sin bio povređen u vazdušnoj nesreći.Kada je titanik krenuo da tone Kendi je predala pljosku svom prijatelju i kolegi iz Prve klase Edvardu Kentu, verujući da će verovatno više šanse imati da preživi on nego ona.


Na žalost Kent se utopio zajedno s više od 1.500 ljudi u brodolomu koji se smatra jednom od najvećih pomorskih katastrofa u istoriji.
pljoska Helen Churchill Candee  foto: Henry Aldridge and Son                                                                  (kliknite na slku za uvećanje)
Pljoska za rakiju je pronađena kada je pronađeno i Kentovo telo, prenos britanski BBC. Šteta na boci ( pljoski) ilustruje stravični pritisak koji nastao kada je brod potonuo i poukazuje svu stravičnost pritiska vode i potonuća titanika po ljude i predmete.

Njena priča (gospđe.Knedi) je opisana u filmu "A Night to Remember" iz 1958. godine.

"Neki veruju da je to bila jedna od inspiracija za glavnog lika Rose u filmu "Titanik" Jamesa Camerona, rekao je g. Aldridge.

Kendi je prilikom skoka u čamac za spasavanje slomila skočni zglob , ali je preživela katastrofu. Kasnije je dobila pljosku za rakiju nazad u paketu koji joj je poslala Kentova sestra Šarlote.

Danas, ova srebrena pljoska za rakiju s titanika je opisana je kao jedan od najmoćnijih i najsnažnijih trodimenzionalnih predmeta s Titanika ikada ponuđenih na nekoj aukciji.

Aukcionar Andrej Oldridž koji je procenio da će ovaj neobičan predmet doneti 80.000 dolara, ostao je šokiran kada je boca dostigla vrednost od gotovo 100.000 dolara.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1