Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: transplantacija organa dronom

Prvi put u istoriji, hirurzima u Univerzitetskoj bolnici u Marilendu dostavljen je ljudski organ - bubreg dronom. U ovakvoj vrsti dostave mnogi vide ogroman potencijal ...

Mnogi vide ogroman potencijal za dostavu medicinskih proizvoda dronovima, dok se dronovi u Africi već upotrebljavaju u medicinske svrhe, preneo je BBC.

Organ je dostavljen dronom kratkom, 10-minutnom 4,5 kilometra dugom testnom letu od Baltimorske bolnice sveta Agnes  do bolnice Medicinskom centra Univerziteta u Marilandu(UMD)

Ovaj dron koji je dotavio bubreg za transplantaciju bolnici u Merilendu je imao rezervne propelere i motore, dvostruke baterije, rezervnu razvodnu tablu za napajanje i sistem za oporavak padobrana.

Tim je takođe dobio podršku za logistiku i praćenje leta od AiRKSOS-a, odeljenja GE avijacije koji radi na infrastrukturi dronova i uslugama podrške.Za prevoz organa bio je potreban posebno dizajniran dron koji je bio u stanju da održava organ za transplantaciju i nadgleda ga. Postoji nada da će to omogućiti duže letove i rešavanje problema bezbednosti postojećih metoda transporta.

Primalac, 44-godišnjakinja iz Baltimora, čekala je osam godina na transplantaciju. Ona je za neobičan način isporuke organa rekla da je cela stvar neverovatna. "Pre mnogo godina, ovo nije bilo nešto o čemu biste mislili", rekla je.

Po jedinstvenoj mreži za raspoređivanje organa, koja upravlja presađivanjem organa u SADu, 2018. godine bilo je blizu 114.000 ljudi na listama čekanja, sa 1,5 odsto organa koji nisu stigli na odredište i skoro četiri procenata koji su kasnili dva sata ili više.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1