Najzanimljiviji sajt Balkana

Nefertiti kraljica bista muzejski eksponat
Lice jedne po nekima jedne od najlepših žena na svetu ponovno je oživljeno. I to sve zahvaljujući 3D tehnologiji, tako da je rekonstruisano je lice egipatske kraljice Nefertiti,.... saopštili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu, svetskoj javnosti.

Za ovaj pduhvat naučnicima je trebalo 500 sati da ponovo stvore bistu i lice nekadašnje vladarke Egipta koja je sačuvana zahvaljujući mumifikaciji. Naučnici su čak ukrasili bistu nakitom koji je ručno izradio Dior.


Egiptolog doktor Ejdan Dodson sa Univerziteta u Bristolu dobio je dozvolu egipatskog Ministarstva antikviteta i Egipatskog muzeja da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju „Mlađe dame“, kako bi je pregledao.
Nefertiti kraljica 3D tehnologija rekonstrukcija
                                       (kliknite za uvećanje)

Koristeći najnoviju 3D tehnologiju slikanja, lice mumije je digitalno mapirano kako bi se izradila replika glave koja je zapravo ista kao skulptura kraljice Nefertiti.

Ipak, boja kože vladarke stare 3.400 godina podigla je dosta kontroverzi. Mnogi ljudi na društvenim mrežama tvrdili su da verovatno nije bila toliko svetla u stvarnosti.

Ceo proces zabeležen je i emitovan na "Travel channel"
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala