Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: Ajkula  vrste Mako
Ajkula vrste "Mako"spada u jedne od najbržih plivača među morskim psima, i može da se kreće brzinom od  100 kilometara na sat kroz vodu.! To joj omogućuje čudna ... nazubljena, koža koja bi mogla da bude prava prekretnica u izradi aviona.

Novo otkriće moglo bi da ima veliki uticaj na gradnju aviona, bespilotnih letelica i vetrenjača. Iako se čini da je koža ajkule glatka, zapravo je prekrivena malim izraslinama nalik zubima.

Mnogi naučnici smatrali su da joj pomažu da smanji trenje, ali istraživanje je pokazalo da izrasline zapravo povećavaju ono što je u nauci poznato kao "normalna sila", ili potisak.

Ougust Domel, student na "Harvardu" i koautor studije, rekao je za "Newsweek" da je iznenađen što niko do sada nije proučavao kako svojstva ajkuline kože podižu potisak.


Studija je objavljena u utorak u "Džurnal of rojal sosajeti interfejs", i otkrila je da izrasline na koži imaju i dodatnu primenu osim umanjivanja trenja.

Domel je sa kolegama radio sa profesorom biologije sa Harvarda, Džordžom Lauderom, gde su u laboratoriji koristili 3D štampač kako bi izradili repliku izraslina ajkule. Zatim su testirali aerodinamičnost 20 tipova izraslina u vodi.

Izrasline koje su dizajnirali nazvali su "vorteks generatorima", kakvi se često fiksiraju na vrh automobila ili na avion kako bi povećali aerodinamiku. Rezultat je bio neočekivan - njihov novi dizajn povećao je odnost potiska i trenja za 323 odsto.

Poboljšanjem aerodinamičnosti ljudskih aparata smanjiće potrošnju gorica a povećati efikasnost. Ako vozila mogu lakše da se kreću kroz vazduh ili vodu, potrebno je i menje energije.

izvor:Blic.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1