Najzanimljiviji sajt Balkana

ILUSTRACIJA:Obična pčela
"Valasova divovska pčela" najveća pčela na svetu, koja ima ogromnu veličinu za insekte tj.koja je veličine palca odrasle osobe, ponovo je pronađena od strane prirodnjaka - zoologa !...

"Valasova divovska pčela", po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Raselu Valasu, koji ga je prvi opisao 1858. godine.

"Valasova divovska pčela" je pronađena na zabačenom indonežanskom ostrvu, decenijama pošto su naučnici mislili da su ove džinovske pčele izumrle.
najveća pčela na svetu Wallace ponovo je pronađena FOTO:CLAY BOLT
Posle višednevnog traganja, zoolozi su pronašli, fotografisali i snimili jednu živu ženku najveće pčele na svetu.

Naučnici su pronašli nekoliko primeraka davne 1981. godine, ali od tada nisu viđene. Istraživački tim je u januaru krenuo u potragu krećući se Valasovom rutom po Indoneziji.
džinovska pčela Wallace  FOTO:Univerzitet Džorzija"Bilo je apsolutno zapanjujuće videti pred sobom, u divljini, tog ogromnog insekta za koga više uopšte nismo bili sigurni da postoji u prirodi", kaže Klaj Bolt, istraživač koji je načinio prve fotografije.

Ovo otkriće, na indonežanskim ostrvima poznatim kao Severna Molučka ostrva, daje nadu naučnicima da se u njihovim šumama još može pronaći jedan od najređih i najtraženijih insekata na svetu.

Član ekspedicije i stručnjak za pčele Eli Vajman, entomolog sa Univerziteta Prinston, nada se da će ovo ponovno otkriće omogućiti istraživanja koja će voditi ka boljem razumevanju životne istorije pčela i pomoći u naporima da se one zaštite od izumiranja.

Ekološki pokret, "Globalna zaštita divljih životinja" GVC), koja je pokrenula međunarodnu kampanju za spas "izgubljenih vrsta", te je podržala je ovo istraživanje.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1