Najzanimljiviji sajt Balkana

mars morzeove dine

Kamera NASA-e visoke rezolucije HiRISE za izviđanje Marsove orbite otkrila je čudne peščane dine to jeste linije i tačke, gotovo nalik Morzeovoj azbuci.!?....Ova fotografija ''Morzeovih dina'' na Marsu je već zapalila maštu ljubitelja teorija zavere i priča o vanzemaljcima a ujedno slika je zapanjila naučnike!

Fotografija je napravljena početkom godine sa Marsovog orbitera HiRISE, koji istražuje ovu planetu od 2005. godine.

"Fotografije mračnih dina uslikane su u februaru i predstavljaju čudnu topografsku anomaliju", saopštila je NASA čiji stručnjaci smatraju da "mala zelena bića" na taj način ne pokušavaju nešto da kažu Zemljanima, prenosi CNN.
Dine su, kako se navodi, formirane u depresivnoj oblasti i smatra se da su na njihovo formiranje uticali krateri "starih asteroida" i vetrovi koji su na ovom delu crvene planete duvali tako da su pomeranjem peska napravili različite tačkice i crtice.

U saopštenju NASE stoji da naučnici još uvek nisu dobro shvatili ovaj proces, i očekuje se da će blagovremeno doneti tačnu definiciju, jer imaju jaku motivaciju proučavanja ove oblasti.

Veronika Braj, naučnica sa Univerziteta u Arizoni, ''dešifrovala'' je poruku ostavljenu na površini Marsa Ili bolje rečno ona je prevela ove dine od tačkica i crtica u pisanu reč i dobila ovo: "Nee ned zb 6tnn deibedh siefi ebeee šiei esee seee".

Uvećanu fotografiju možete videti OVDE. Na kraju pitanje koje se postavlja da li je ovo skrivena poruka marsovaca ili samo bizaran prirodni marsovski fenomen? 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala