Najzanimljiviji sajt Balkana

Leonardo da Vinci

"Ideal Leonardo da Vinči“ muzije iz italije planira da sprovede DNK testiranje na pramenu kose za koji se veruje da možda je pripadao Leonardu da Vinčiju,!...

Da Vinči je preminuo u maju 1519. godine gotovo pre 500 godina i sahranjen je u dvorcu Amboaz, nedaleko od francuskog grada Tura

Dvorac u kome je sahranjen Leonardo da Vinči bio oštećen posle Francuske revolucije 1789. godine, tako da su mnogi grobovi su uništeni, uključujući i Leonardov.Alesandro Vesozi, direktor Muzeja u Vinčiju, rodnom gradu Da Vinčija u Toskani, izjavio je da je pramen kose pronašao na toj lokaciji 1863. godine muškarac koga je zadužila kraljevska komisija da pokuša da pronađe ostatke slavnog Leonarda da Vinčija.


"Američki kolekcionar je 1925. godine kupio ovu relikviju u Parizu, a pre nego što je preminuo u 95. godini, prodao ga je drugom američkom kolekcionaru, koji je s nama stupio u kontakt" rekao je Vesozi.

On je naveo da muzej planira da pokuša da "izvuče" DNK iz uzorka i uporedi ga sa DNK uzorkom grupe potomaka za koje muzej saopštava da ih je identifikovao 2016. godine koristeći genealoške zapise.

Test bi trebalo da dokaže da li ostaci identifikovani u Francuskoj 1863. godine stvarno pripadaju Da Vinčiju.

"Ono što je važno – da se ne uzme zdravo za gotovo rezultat pre nego što se naučno testiranje ne završi" , dodao je Vesozi.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1