Najzanimljiviji sajt BalkanaEjda Bajron grofica od Lavlejsa
Engleska matematičarka Ejda Lavlejs napisala je prvi računarski algoritam pre gotovo 150 godina! A pre par dana prva edicija tog rukopisa prodata je na aukciji za više od 125.000 dolara....

Pored toga što je Ada Lovelace bila prvi programer na svetu, (op.aut. ovo sigurno niste znali zar ne?), ona je bila kći romantičarskog pesnika Lorda Bajrona.

Pošto joj je otac u to vreme bio jako poznatto joj je omogućio da se druži sa vodećim umovima Engleske.

Kao tinejdžerka, Ejda Bajron, grofica od Lavlejsa (puno ime), sprijateljila se sa Čarlsom Babažom, profesorom matematike na Kembridžu, On je bio zaslužan za konceptualizaciju prvog kračunara koji je bilo moguće programirati.

Do trenutka kada je Ejda navršila 20 godina, mogla je da ponudi svoju stručnu pomoć.

Babaž je 1842. godine predstavio svoj koncept na Univerzitetu u Torinu, a italijanski matematičar Luiđi Menabrea to predavanje prevodi na francuski, a Lovlejsova je zamoljena da ga prevede na engleski.

Tako je Ejda Lavlejs u tekst je dodala svoje zabeleške, uključujući sugestije za algoritam koji bi programirao motor i finalni rukopis na kraju je bio tri puta duži od originala.

Rukopis je objavljen 1843. godine i postoji samo šest kopija na svetu koje su sačuvane i koje postoje i dan danas.


Aukcijska kuća "Moore Allen & Innocent" očekivala je da se kopija proda za svotu između 50.000 i 80.000 dolara, ali ju je anonimni kupac kupio za celih 125.000 dolara.

Ejda je poznata po svojoj ulozi u računrskoj istoriji danas, ali je decenijama njen rad bio neprimećen. Njeni obožavatelji su tek 2009. godine počeli proslavljati Dan Ejde Lovlejs, koji pada sredinom oktobra meseca u godini.

Ni Lovlejsova ni Babaž nisu doživeli da vide kako njihov analitički motor postaje funkcionalna mašina, ali Lovlejsova je imala skoro proročku viziju onoga šta je njihov rad značio za budućnost, odnosno našu današnjicu.

Predvidela je da će se računarski programi jednog dana koristiti za komponovanje muzike, kreiranje grafika i naučnih radova itd... Proročki zar ne?!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala