Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: pivo čase
U Izraelu su arheolozi su pronašli tokom istraživanja "pećinu pivaru" u blizini grada Haife! Novootkriveni lokalitet se smatra po izjavama arheologa najstarije mesto za proizvodnju piva - alkohola, još od pre 13.000 godina.!...

Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo, rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi.

Nadel navodi da je nejasno koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, i u šali dodao da "nisu pronašli baš flaše piva".

Arheolozi veruju da bi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše. "Kuvali su nešto što je sadržalo priličnu količinu alkohola", otkriva Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.


U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.
Ulaz u pećinu gde su arheolozi pronašli najstarije pivo
Nadel je naveo da je pećina takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vreme tzv. natufijske kulture, što su istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.

Navodi se da je natufijska kultura počela pre oko 15.000 godina na prostoru istočno-mediteranskog regiona. Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije Natufijanaca.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala