Najzanimljiviji sajt Balkana


prvoaprilske šale

Kao što znate danas je Prvi april! Naravno prvi april nije nigde službeni praznik, ali se zato svuda "praznuje" i cilj je samo jedno dobro zeznuti ili pravariti nekoga. Na zapadu ovaj dan zovu zovu "All Fools Day" u prevodu Dan svih budala a kod nas jednostavno Aprillililii...Danas vam predstvaljamo možda jedne od najzanimljivijih prvoaprilskih šala koje su se dešavale širom sveta tokom proteklih godina i decenija...

1. Davne 1965.godine BBC je objavio 1 aprila da uvodi novu tehnologiju koja omogućuje emitovanje mirisa putem televizijskih aparata, pod parolom "od sada ne više samo svetlo i zvuk, nego i miris na vašem TV-u". Mnogi su gledaoci zvali uredništvo i izveštavali kako im iz televizora zaista dopire miris. Četrdeset godina posle 2005.godine isti je štos gledaocima 'prodala' TV stanica Seven Network u Australiji.

2. Holandska državna televizija je za prvi april 1955. godine izvestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti su ljubitelji umetnosti zvali redakciju zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. godine za prvi april objavila gledaocima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što pre.

3. U skandinavskim je zemljama alkohol vrlo skup pa su se stanovnici Bergena, drugog po veličini grada u Norveškoj, obradovali kad je tamošnji list Bergens Tidende 1987. objavio da su vlasti prikupile 10.000 litara prokrijumčarenog vina te pozvao čitatoce da ga po sniženoj ceni otkupe. Do podneva je uredništvo posetilo 200 građana s praznim bocama, a neki su čak došli sa buradima da se domognu jeftinog vina.

4. Britanski BBC je 1980. godine objavio vest da je odlučeno da Big Ben bude digitalizovan kako bi London išao u korak s vremenom. Objava je izazvala strašnu reakciju publike koja je zvala redakciju ogorčena tim "skandaloznim" potezom i uništavanjem kulturne baštine. Tako da je provaprilska šala dobro prošla
Dok je japanski deo BBC-a je objavio kako će delovi Big Ben sata biti poklonjeni prvoj četvorici slušalaca koji se jave. Jedan japanski pomorac iz broda negde sa Atlantika se odmah javio na oglas tako

5. Britanski dnevnik Daily Mail objavio je 1. aprila 2006. da je britanski premijer Tony Blair prefarbao u crvenu boju vrata Downing Streeta, koja su tradicionalno obojena u crno, dok je Times objavio tekst o novom zaštitnom sistemu kreditnih kartica koji se aktivira pevanjem.

6. Radiostanica 98.1 KISS iz Čatanoge u Tenesiju objavila je 1 aprila 2003. godine razglasila kako će se na parkiralištu jednog trgovačkog centra održati besplatan koncert Eminema. Nagrnulo je na sotitine njegovih obožavalaca da se na kraju morala umešati i policija. Kad se saznalo da je reč o provaprilskoj šali i dobroj podvali, neki su besni slušaoci pohrlili na radiostanicu da prebiju voditelje radio stanice. Na žalost, oba su odgovorna voditelja optužena zbog remećenja javnog reda te osuđena na kratke zatvorske kazne.

7. 1977. godine britanski je Guardian na čak 7 stranica objavio reportažu o San Serriffeu, izmišljenoj ostrvskoj državi u Indijskom okeanu. Reportaža je sadržavala kompletan opis dva glavna ostrva nazvanih Upper Caisse i Lower Caisse, o izmišljenoj prestonici nazvanoj Bodoni, pa čak i vođi tog izmišljenog ostrva, generalu nazvanom Pica.
Taj dan, ali posle prvog aprila redakcija Guardina bila je bukvalno zatrpana telefonskim pozivima čitalaca koji su poverovali u istinitost reportaže i želeli su saznati više o tom (nepostojećem) ostrvu.

8. "Burger King" je za prvi april jednom u novinama 'Today' objavio da je dizajnirao hamburger za levake. Novi burger sadržavao je iste sastojke kao i original samo su začini zarotirani za 180 stepeni. Iz 'Burger Kinga' su rekli da su dobili bezbroj narudžbi za novi proizvod - od levaka, naravno.

9. Britanski je astronom Patrick Mur 1. aprila 1976. godine slušaocima BBC-a poručio da će jedinstven položaj Jupitera i Plutona tačno u 9.47 sati izazvati poremećaj u Zemljinoj gravitaciji. Pozvao je slušaoce da u to vreme skoče, jer će zbog slabije gravitacije moći malo lebdeti u vazduhu.Na desdetine hiljada su građana nazvali i potvrdili da su skakali i da su u vazduhu zaista ostali duže no inače.

10. Koliko šaljivci mogu biti opasni za stanovništvo, dokazao je student iz Hong Konga koji je 2003. usred panike vezane za smrtonosnu bolest SARS, postavio na internet lažnu stranicu novina Ming Pao i na njoj objavio da se SARS strahovito proširio Hong Kongom te da su "sve luke zatvorene kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze po svetu"' Tada 1 aprila, su stanovnici Hong Konga u panici požurili u prodavnice da se snabdeju namirnicama, a vlada je organizovala konferenciju za štampu da bi opovrgla ove dezinformacije. Student koji je prouzrokovao ovu neviđenu paniku završio je naravno u zatvoru.

11. Godine 1993.godine za prvi april Dave Rickards, DJ KGB-FM radija u San Diegu, najavio je da će se svemirska letelica Discovery umesto u bazu Edwards Air Force spustiti na lokalni aerodrom pokraj San Diega. Hiljade ljudi je s automobilima, fotoaparatima i videokamerama krenulo na mesto sletanja i tako izazvalo ogroman saobraćajni kolaps koji je trajao nekoliko sati. Naravno, letelica nije sletela, a policajci su bili jako ljuti.

12. Mnogi korejski i kineski sajtovi pustili su 1. aprila 2003. godine vest da je CNN objavio kako je ubijen vlasnik „Microsofta” Bil Gejts. Rezultat provaprilske šale je bio ukupni pad akcija na korejskoj berzi za 1,5 odsto.

13. CERN je prošle 2015. godine za 1 april objavio da je pronašao prvi neosporan dokaz da postoji "sila".Vest se nalazila i na zvaničnom sajtu CERN-a čak je bila potkrepljena je i fotografijama fenomena koji se spominje u "Ratovima zvezda".

14. Leteći pingvini su možda najpoznatija prvoaprilska šala u istoriji čovečanstva. 2008. godine BBC je u sklopu emisije Čuda evolucije objavio snimak koja prikazuje jato pingvina u letu. Kako je poznato da ove ptice ne lete, klip je privukao ogormnu pažnju i veoma brzo je postao viralni hit na internetu. Prema priči koja je objavljena uz video ptice su s leda Antartike letele su put kišnih šuma Južne Amerike kako bi tamo provele leto.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1