Najzanimljiviji sajt Balkana

ptica slon   aepyornis titan  ima najveće jajae od svih ptica FOTO: Jaime Chirinos

2018. godine izumrla (praistorijska) vrsta ptice "Ptica slon" (lat. aepyornis titan) sa Madagaskara zvanično je proglašena od strane naučnika za najveću pticu koja je imala i  najveće jaje od svih ptica!...

Neobična životinja "Ptica slon” bila je visoka oko 3 metra ona je bila veća i od australijskog kazuara, emua, i noja! Njena težina iznosila oko 680 do 800 kilograma Na žalost čovečanstva i prirode ove džinovske ptice su izumrle su u 17. veku

Sačuvana jaja "ptica slona" uglavnom su dugačka oko 30 cm i dovoljno velika da u njih stane oko 160 kokošjih jaja ,a najveća zabeležena zvanično  ronađenog jajeta slona ptice težila je neverovatnih 10 kilograma!jaje ptice slona u usporedbi sa kokošijim običnim jajetom                                          (kliknite na sliku za uvećanje)

Sačuvana fosilizovana jaja ptice slona  potiču iz 10. veka, neposredno pre nego što su ove ptice izumrle prema proceni naučnika.Lokalno stanovništvo sa Madagaskara je, dok su bili pod francuskom okupacijom, govorilo o velikoj ptici koja je živela na udaljenim delovima ostrva i polagala jaja na mestima koja su za lovce bila zabranjena.


Priče o pticama slonovima poznate su turistima duže nego naučnicima. Čak je i Marko Polo čuo o džinovskim pticama od drugih avanturista.

Slonovske ptice gospodarile su nenaseljenim područjima Madagaskara. Veruje se da su izumrle zbog naseljavanja ljudi.

Postoji i malo dokaza o tome da su ljudi lovili ovako velike ptice, s obzirom na to koliko bi mogla da koštaju njihova jaja. Od samo jednog jajeta mogla je da se napravi večera (koja bi potrajala nekoliko dana) za čitavu porodicu.

I sama ljuska je bila vredna kao posuda ili „bure” za čuvanje ruma.

Kada su istraživači pokrčili ostrvske šume u 19. veku, otkrili su ova džinovska jaja i potpuno se zaljubili u njih - odmah zatim osvanula su u postavkama muzeja širom sveta, a nekoliko njih je očuvano nepolupano.

Naučnici iz Društva Nacional Georaphic uspeli su čak i da snime pomoću rendgena jedno od očuvanih jaja, kako bi otkrili da li se unutar ljuske krije skelet mlade jedinke ptice slona.

Neka od jaja su čak samostalno dospela do Australije, veruje se da ih je okean do tamo preneo, što bi značilo da su preživela put dugačak blizu 6 500 kilometara.
Izvor:nationalgeographic.rs / zanimljivostidana.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1