Najzanimljiviji sajt Balkana

najstariji grob u kini

Kineski arheolozi su u južnoj kineskoj provinciji Guangdun pronašli ekstremno star grob ! u grobu je sahranjena ženska osoba u položaju čučnja a prema procenama stručnjaka - areheologa....

 grob star je 13.500 godina! Pa je time "postao" najstariji grob u kini 

Telo pripada najverovatnije devojčici staroj između 13 i 18 godina, koje je osakaćeno. Ovo je do sad najstariji grob pronađen u Kini, prenela je agencija V4NA.

Arheolog odgovoran za iskopavanja ruševina u Kingtangu veruje da je leš namerno stavljen u grob u posebnoj pozi.Grobne alatke pronađene u grobnici pokazuju da su postojali pogrebni rituali, čak i u antičkom periodu, dodao je on. Neobičan položaj tela navodi na pomisao da su primitivna religijska uverenja bila prisutna u to vreme.

Slični grobovi pronađeni su u brojnim prilikama u južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, na severu Kine, mrtvi su zakopavani položeni na leđa sa ispruženim rukama i nogama arheolozi tek treba da objasne značenje pozu čučnja, ali prema nekim stručnjacima, devojčica je bila stavljena u fetalni položaj kaže vođa arheološkog tima Liu Suoqiang

Njeno telo je obezglavljeno, a razlog za to se još uvek istražuje, rekao je glavni arheolog.

Arheolozi su takođe pronašli fragmente keramike od pre oko 17.000 godina na tom mestu, što je još jedan dokaz da južna Kina može biti prva regija u kojoj je ikada proizvedena keramika.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1