Najzanimljiviji sajt Balkana

Računarski program je uspeo da analizira 3.500.000 knjiga i otkriveno je da se pridevi koji se pripisuju ženama( u tim knjigama) najčešće odnose na fizički izgled, dok reči koje se odnose na ponašanje, opisuju muškarce....

"Lepa" i "seksi" su dva najčešća prideva kojima se opisuju ženeu tim analiziranim knjigama. Dok su najčešće korišćeni opisi za muškarce su pravedan, racionalan i hrabar.


Istraživači su prešli ogromnu količinu knjiga ne bi li saznali da li postoji razlika u tipu reči kojima se opisuju muškarci i žene u literaturi.

Koristeći novi model, istraživači su analizirali sadržaj 3,5 miliona knjiga, sve objavljene na engleskom, od 1900. do 2008. godine. Analizirano je čak 11 milijardi reči.


Negativni glagoli povezani sa telom i izgledom pojavljuju se pet puta češće kada se opisuju žene.

Istraživači ističu da ovakva analiza ima svoja ograničenja, da ne uzima u obzir ko je napisao neko delo, kao ni različite stepene u diskriminaciji što zavisi od toga kada je knjiga objavljena.

Takođe, ne razlikuje ni žanrove, primera radi, romantične novele i dela ne-fikcije. Istraživači trenutno rade na tome da poboljšaju neke od ovih nedostataka.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1