Najzanimljiviji sajt Balkana

Reka Vanganui sa Novog ZelandaReka Vanganui sa Novog Zelanda postala je prva reka koja postala legalna "osoba" odnosno dobila status pravnog lica! Od 2017.godine kada je reka Vanganui  dobila ovaj status, druge države pokušavaju pratiti njen primer u cilju zaštite životne sredine...

Ova reka, koja se nalazi na Severnom ostrvu Novog Zelanda, jedan je od najvažnijih prirodnih resursa Novog Zelanda Whanganui se prostire na oko 290 kilometara izvorište joj je u severozapadnom delu planine Tongariro i uleva se u Tasmanovo more.


Nju su vekovima poštovala plemena Whanganui koja su svoje ime dobili po reci pored koje su živeli i iz koje su crpili duh i snagu.

Reka Vanganui sudusku borbu završila tako što je kako smo rejli postala kao legalna osoba 2017. godine, odnosno dobila status pravnig lica čime je zaključen jedan od najdužih sudskih slučajeva Novog Zelanda.


Maori, polinežanski domoroci Novog Zelanda, borili su se više od 160 godina da legalno zaštite reku. Plemena Whanganui održavala su duboku vezu s ovom rekom gotovo 880 godina Za njih je ova reka bila izvor hrane i života.

Kako je reka Whanganui sada to jest, od 2017  priznata kao osoba, to znači da je onaj ko bi naštetio reci ili ako se dogodi bilo kakva zloupotreba ili ona bude ugrožena na bilo koji način, zagađena ili se na njoj budu provodile neovlaštene aktivnosti, reka može tužiti počinioca dela!  Osim toga, ovo znači i da reka može biti vlasnik imovine, sklapati ugovore ali i biti biti tužena.!
Reka Vanganui sa Novog ZelandaPoosobljavanje životne sredine proučavano je kao način za zaštitu prirode od sedamdesetih godina 20. veka. U svojoj knjizi "Should Trees Have Standing?" Kristofer D Stone, profesor prava iz SAD, raspravlja o tome da bi dobrobit životne sredine trebala biti priznata kao odvojeno područje u odnosu na dobrobit ljudi.

Maorski akademici James Morris i Jacintu Ruru, su napisali knjigu "Giving Voice to Rivers" i pokrenuli priču o tome zbog čega vode Novog Zelanda trebaju dobiti status legalnih pravnih osoba to jest, statusa

Napominjemo vas da je "Park Te Urewera" postao je 2014. prvo prirodno dobro ove zemlje koje je dobilo status osobe. I planina Taranaki, stratovulkan star 120.000 godina, koji je sveto mesto Maora, dobilo je 2018. isti status.

Vodeći se odlukm suda na Novom Zelandu a vezano za reku Vanganui - indijske reke Gang i Jamuna i sve reke u Bangladešu dobile su zakonska prava - status osobe.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1