Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: holandska policija
Policija u holandskom gradu Rotterdamu pokrenula je novi i vrlo kontroverzni pilot program usmeren na smanjenje kriminala. U skorije vreme ulice Rotterdama će dobiti takozvane "modne policajce"...


Ovaj zanimljiv i veoma neobičan program grada Roterdama i policije se zasniva neobičnoj ideji....

Ta ideja je u tome da će "modna policija" zaustavljati osobe koje nose skupu dizajnersku odeću i nakit a koji navodno i po proceni polcije izgledaju kao da su siromašni

Ako takve osobe (koje nose skupu obuću,odeću ili nakit) ne mogu adekvatno dokazati policiji na koji su način mogli kupiti takve stvari, te stvari će biti oduzimane na licu mesta.  Čak se ide do te mere da će se osumnjičeni morati skinuti i na ulici ako to policija bude zahtevala od "osumljičenih" modnih kriminalaca.

"Najčešće se radi o mladima koji često misle da su nedodirljivi jer su turisti. Skidaćemo ih nasred ulice"obećao je šef policije Frank Paauw. O

On tvrdi da će posebno baciti oko na sve osobe koji nose Rolexe, Gucci jakne i ostalu upadljivu dizajnersku odeću.

"Često plenimo Rolexe, i ponekad odeću. A upravo ona je postala statusni simbol mladima. Neki od njih nose jakne vredne i po 1.800 evra, a s obzirom da nemaju nikakve prihode, postavlja se ptianje kako su ih zapravo zaradili to jeste kupili" dodaje šef policije.


Ovaj poseban program trajeće samo neko vreme i njegov cilj je sprečiti nošenje ukradene odeće s kojom kradljivci kradu masovno iz prodavnica.

"Nije zabranjeno hodati ulicama lepo odeven, ponekad ni ne možemo potvrditi kada je odeća kupljena i koliko je stara" kažu iz policije.

Ipak mnogi se pitaju kako će oni prepoznati (policija) ukradenu odeću kad mnogi mladi imaju roditelje koji mogu priuštiti skupu odeću svojoj deci, a stanovnici Rotterdama tvrde i da bi ovo mogao biti skriveni oblik rasizma jer na meti policajaca neće biti samo belci.

Ipak pravo pitanje je šta se ovim želi postići, ako ni odnosi s javnošću u policiji nisu mogli definisati koju vrstu zločina ovim programom želi policija Roterdama sprečiti.?!
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala