Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: vojska dečije figure

Verovatano većina vas misli da svaka država na svetu (mora da) ima svoju vojsku.! Greška! Ipak u svetu postoje države koje nemaju uopšte svoju vojsku....

Dobro...neke državice imaju ugovor sa drugim državama koje bi ih branile u slučaju rata ili napada na njih, ali svejedno....

Ove države koje će te pročitati u nastavku teksta nemaju svoju vojsku uopšte .Jednostavno rekli bi smo ovo su neke "miroljubive države".

Sveta LucijaOstrvo na kojem se rado odmaraju oni dubljeg džepa, ima nekakve vojne snage, ali ne i armiju. Naime, oni su sa još nekoliko državica potpisali sporazum o Regionalnom sistemu sigurnosti.

Sveti Vincent i Grenadini

Baš kao i gore spomenutu zemlju, i Vincenta, i Grenadine, brani Regionalni sistem sigurnosti.

Solomonska ostrva

Od nemira pre 10 godina, koja su uspešno razrešili Australija i Novi Zeland, na ostrvima nema maskirnih uniformi. Možda i ima, ali kod nekog ribara, vojnika  ali ovako da ima vojnika i vojske definitivno ne.

Maršalova ostrva

Zemlja koju se nikako ne isplati napasti, jer ćete u tom slučaju imati posla s  vojskom Sjedinjenih Država

Mikronezija

Pogledajte pod  Maršalova ostrva jer je u suštini ista "fora"

Kostarika

Ustav ove zemlje koja voli mir, zabranjuje vojsku, koja tako ovde ne postoji od davne 1949. godine. Danas je zemlja dom Univerziteta za mir koji vode Ujedinjene nacije, a po istraživanju Happy Planet Indexa objavljenom, Kostarikanci su najsrećniji narod na svetu! Dal' možete vervovati u to!

Lihtenštajn

Ova državica se vojske rešilka još davne 1868. godine, i to u svrhu smanjivanja troškova.Zaključeno je jedino da bi  se vojska formirala u  slučaju rata, ali teško da će ova zemlja, u kojoj nezaposlenost gotovo i ne postoji, krenuti u rat. Pa nisu valjda toliko ludi ;) 

Samoa

Ova ostrvska, od svog osnivanja, nikad nije imala vojsku. U slučaju rata, sklopili su dogovor sa Novim Zelandom koji bi tada bio dužan braniti Samou.

Andora

U poreskom raju vojska jednostavno ne postoji. ali, i oni su se zaštitili, pa ukoliko neko napadne Andoru, valja se čuvati besa Francuza i Španaca! Dobro smišljen "vojni manevar" nema šta!

Dominika

Do 1981. godine Dominika se mogla pohvaliti vojnim snagama. Nakon 1981. godine to više nije slučaj.

Tuvalu

Baš kao i Samoa, ni ova država nikad nije imala vojsku. Radi se o zemlji koja je članica Commonwealtha, pa ako napadnete Tuvalu, možete se zameriti ostalim članicama koje pripadaju Komonveltu

Vatikan

A čemu onda služi sa Švajcarska garda? Tehnički, oni potpadaju pod papu, a ne pod Vatikan, tako da ne računa seeee! Vatikan nema vojsku!

Grenada

Otkad su pre više od  30 godina Amerikanci organizovali invaziju na Grenadu, ova država nema svoju vojsku.

Kiribati

Još jedna država u Tihom okeanu koja nema vojsku. A i šta će im, kad ih brane strašni Australijanci i Novozelanđani!

Nauru

Ta Australija kao da je svetski policajac, pa je dužna braniti i Nauru od mogućih napada.

Palau

I na kraju država Palau, zemlja koja zaokružuje listu 16 veličanstvenih. Njih takođe, u slučaju potrebe, brane ah...Amerikanci.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1