Najzanimljiviji sajt Balkana

pasoš najređi na svetu

Ne znate koji je najređi pasoš na svetu? Ako je vaš odgovor "ne" iz teksta koji sledi sazaćete i taj zanimljiv i neobičan podatak....

Ako je ono što su napisali novinari lista "Independent" tačni tj podaci, u svetu postoji pasoš koja je izdat samo trojici ljudi na na celom svetu te je tako ujedno i najređi.!

Reč je o najređem pasošu na svetu - pasošu suverenog malteškog vojnog reda

Ovaj pasoš poseduju čelnici suverenog malteškog vojnog reda, i pripadaju Velikom velemajstoru, njegovom zameniku i kancelaru ovog neobičnog međunarodnopravnog subjekta.Inače ako en znate, Suvereni malteški vojni red, je katolički viteški red sa sedištem u Rimu, iako nema svoju teritoriju kao država, Suvereni malteški vojni red održava diplomatske odnose sa 106 država sveta. Države koje ne prihvataju ovaj pasoš su Veliku Britanija, SAD i Novi Zeland

Suvereni malteški vojni red ima svega dve zgrade u Rimu kojima se jamči eksteritorijalnost, valutu i poštanske marke, dok svi ostali njegovi pripadnici poseduju pasoše izdane u matičnim državama.


suvereni malteski vojni red najređi pasos na svetu

Red se danas uglavnom bavi medicinskom i socijalnom zaštitom, čini ga oko 13.000 vitezova, dama i takozvanih pomoćnih članova.

Zapošljava oko 25 hiljada lekara i medicinskih sestara koji uz pomoć 80 hiljada volontera te deluju u više od 120 država sveta!

Ovaj malteški vojni red nastao je negde oko 1099. godine u Jerusalemu, a osnovali su ga Ivanovci (Božjaci), pripadnici rimokatoličkog viteškog reda. Ime je dobio po prvom samostanu u Jerusalemu kraj crkve sv. Ivana Krstitelja

Diplomatski odnosi Srbije i Malteškog reda uspostavljeni su sredinom 19. veka. Za vreme rata 1885. između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske, Malteški red je donirao srpskim železnicama sanitetski voz od 10 kola, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš.

Dolaskom komunista na vlast Jugoslavije, nakon Drugog svetskog rata, diplomatski odnosi se prekidaju ali su obnovljeni 1.maja 2001.godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala