Najzanimljiviji sajt BalkanaLeonardo da Vinci
Slika ''Salvator Mundi'' velikog slavnog umetnika Leonarda da Vinčija prodata je pre par dana na aukciji za rekordnu sumu odnosno postala je naskuplja slika na svetu!...

Jer je na aukciji prodata za neverovatnu sumu novca, 380 miliona evra, obarajući rekord za sva prethodno prodata umetnička dela na aukcijama i privatno.!

Slika "Salvator Mundi", što na latinskom jeziku znači "Spasitelj sveta", jedna je od skoro 20 slika Da Vinčija za koje se zna da postoje i jedina koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Ovo umetničko delo je prodala aukcijska kuća Kristi koja nije odmah saopštila ime kupca

Slika je visoka 66 centimetara (po procenama stručnjaka naslikana je negde između 1490 -1519 godine na njoj se nalazi Isus Hrist obučen u renesansnom stilu, koji svojom podignutom desnom rukom blagosilja, dok levom drži šar
Salvator Mundi 1490 1519  najskuplja slika na svetu
                                                     (Kliknite za uvećanje)
Najviša cena koja je plaćena za umetničko delo na aukciji do sada je bila 152 miliona evra, za sliku španskog umetnika Pabla Pikasa verziju O "Žene iz Alžira" u maju 2015, takođe na aukciji kuće Kristi u Njujorku.

Najviša poznata cena za bilo koje umetničko delo bila je 253 miliona evra, za sliku kanadsko-američkog umetnika Vilema de Kuninga "Interćange", koja je privatno prodata u septembru 2015.


Garantovana cena slike "Salvator Mundi" na aukcji je bila najmanje 85 miliona evra, a licitacija je otvorena sa 75 miliona dolara (63.661.828, evra) i trajala je 19 minuta.

Cena je dostigla 300 miliona dolara (ili oko 254.647.313 evra) otprilike na polovini licitacije.

Ljudi u galeriji aukcijske kuće aplaudirali su i uzvikivali kada je licitacija dostigla 300 miliona dolara i kada je dostigla krajnju ponudu od 400 miliona dolara (339.529.751 evra).

Rekordna cena prodate slike za 450 miliona dolara (380 miliona evra) uključila je i naknadu koju je kupac platio aukcijskoj kući.

Njen put od ateljea italijanskog umetnika do aukcijske kuće Kristi nije bio lak, nekada je ona bila u vlasništvu Kralja Čarlsa I Stjuarta, a kako se navodi, nestala je sa vidika sve do 1900, kada se ponovo pojavila i kada je kupio britanski kolekcionar.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala