Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: genetika beba
Kineski naučnik tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, par bliznakinja sa modifikovanim genom koji im pruža zaštitu od HIV-a....

Iz laboratorije He Điankjui kažu da će "uskoro objaviti celokupne podatke", međutim, u ove tvrdnje još uvek sumnjaju nezavisni istraživači.

Par bliznakinja, Lulu i Nana, (gentski modifikovane bebe) rođene su pre nekoliko nedelja i sada su navodno kod kuće sa roditelljima. Porodica će ostati anonimna za javnost, a tvorac eksperimenta Šenžena He Điankjui kaže da posao nije izvršen do kraja.

Otac beba je HIV pozitivan. Iako njegove ćerke nisu rođene sa HIV-om, one će promenom jednog gena imati zaštitu od ovog virusa.

He je objasnio da je trudnoća bila nalik regularnoj trudnoći vantelesne oplodnje, samo sa jednom razlikom. Kada su se jajne ćelije i spermatozoidi spojili, naučnici su dodali CRISPR protein, za koji se veruje da menja gen CCR5. Onesposobljavanje ovog jedinstvenog gena pomaže u "zatvaranju vrata" kroz koja HIV virus može da uđe i zarazi ćelije. Vredi napomenuti da je infekcija HIV-om i dalje moguća.

Navodno je najmanje sedam parova učestvovalo u kliničkom eksperimentu i svi parovi su imali HIV pozitivne očeve, a samo jedan par blizanaca je rođen.

Pošto je gen modifikovan u veoma ranoj fazi razvoja, genetska promena bi mogla da se nastavi i da utiče na čitav bazen gena. Nekoliko naučnika je izrazilo sumnje u to da li će modifikovanje gena biti u potpunosti uspešno, navodeći nedovoljno dokaza.

I pored naučnih razmatranja, sam projekat je minsko polje velikih etičkih problema. Da li je siguran na duži vremenski period? Kakav presedan postavlja? Da li smo otvorili neku vrstu Pandorine kutije?

"Ako je istina, ovaj eksperiment je monstruozan", izjavio je Džulijan Savulesku, profesor praktične etike na Univerzitetu Oksford. "Embrioni su bili zdravi, nije bilo poznatih bolesti. Modifikacija gena je bila eksperimentalna i još uvek je povezana sa mutacijom van cilja".

Za one koji ne znaju bilo kakve intervencije u genetskom materijalu tokom postupka vantelesne oplodnje smatraju se nelegalnim u većini država širom sveta.

"Ovaj eksperiment izlaže zdravu, normalnu decu rizicima bez stvarne neophodne koristi", dodaje Savulesku.

He, sa druge strane, ostaje siguran u svoj rad: "Verujem da je porodicama potrebna ova tehnologija i spreman sam da primim kritike za njih".

izvor:nacionalna geografijaDodaj komentar


Komentari  
Aca
# Aca 28-11-2018 19:42
mozemo da biramo sada boju kose i ociju, ten:)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 28-11-2018 21:13
u skorijoj budućnosti i to možemo očekivati Bilo bi super da se takvo nešto upoterbi za dobrobit medicine i čovečanstva :-)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Aca
# Aca 28-11-2018 22:45
Slazem se. Mogli bi decu da ucinimo otpornim na razlicita oboljenja, iskorenili bi genetske bolesti i smanjili podloznost mnogim virusima i bakterijama....al je pitanje sa druge strane dal je to u interesu covecanstva i planete koja ima ogranicene kolicine hrane i resursa...ja zapravo verujem, da je nauka vec sad dovoljno razvijena, ako nije bila i pre 10god, da ucini sve ove dobre stvari za covecanstvo i da covekov organizam dovede do perfekcije, ali mislim da se to ne radi bas zbog tog suprostavljenog interesa tajnih vladara planete, koji naprotiv preduzimaju mere da nas dodatno istreba...gmo, pustanje otrova u vazduh kemtreilovima, zagadjivanjem vode, zemlje, hrane, bombardovanjem osiromasenim uranijumom siromasnih podrucja...i td...

Tako, nauka je lepa i humana, moze napraviti superljude, otporne, dugovecne...ali nije mocna, kao ova druga strana..
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 28-11-2018 23:17
Ipak jednog dana ko zna... možda će neke buduće generacije doživeti i koristiti ovo o čemu mnogi napredni ljud razmišljaju i rade :-)
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1