Najzanimljiviji sajt Balkana

Radnja naučno-fantastičnih (Sci-FI) filmova odvija se u budućnosti pa su tako autori SCI-FI kroz svoje filmove ( filmske tehnologije) pokušali što preciznije predvideti budućnost .U nekim filmovima ta, filmska "tehnoglija budućnosti"  postala je danas naša stvarnost!

Možemo slobofdno reči da su neki autori (režiseri) filmova koji će te pročitati ( i videti) u nastavku  neverovatno pogodili "današnju" budćnost!

Ovo je mala lista naučnofantastičnih klasika filmova - (filmskih tehnologija budućnosti) koji su odlično prognozirali "budućnost" u kojoj danas živimoKrenimo redom od prvog:

Put na Mesec 1902. godina

Samo deset godina nakon izuma prve filmske kamere i tri godine pre otvorenja prvog bioskopa na svetu, francuski filmograf Georges Melies pozabavio se idejom putovanja u svemir te snimio priču o posadi koja u metalnoj kapsuli, koju ispaljuje top, dolazi na naš satelit Mesec.


Metropolis, 1927.godina

Metropolis danas nije nimalo lak film za gledanje. Radi se o crno-belom filmu nemom filmu koji traje više od dva sata. SF fanovi su svesni njegove vriednosti. Metropolis je inače ako ne znate prvi film u kome su prikazani roboti što je za to vreme sigurno bilo proročki (vizionarskI)Fahrenheit 451, 1966.godina

François Truffaut prvi je reditelj koji se odvažio u ekranizaciji legendarne knjige Raja Bredburija, i jedan od prvih koji su predvideli postojanje - slušalica - ali u smislu kako ih danas uglavnom koristimo i praktično bez prestanka ih nose najviše mlađa populacija

Slušalice bez kojih mladi od nas ne izlaze iz stana ili kuće Bradbury, a nakon njega i Truffaut zamislili su kao sitne uređaje koji emituju muziku i emituju glas dirketno u uvo. I 1966 .godine i tada su postojale slušalice, međutim one su bile uglavnom ogromneOdiseja u svemiru 2001, 1968. godine

Odiseja u svemiru: 2001 smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji svetske kinematografije, a lista svega što je taj film predvideo je poduža. Tu su tableti, svemirski turizam i - videopozivi - baš kao što je Skajp ili Messenger.


Demonsko seme, 1977.godine

SF horor iz 1977. godine, prvi je film u kojem se pojavljuje ideja onoga što danas nazivamo 'pametnim kućama'
U tom filmu naučnik razvija "Proteusa IV", računar čija je namena lečenje leukemije, ali računar računalo se otms kontroli, zaljubi se u suprugu svog kreatora, instalira se u njihovu kuću te preuzme kontrolu nad svim uređajima u kući


Zvezdane staze,(Star trek) 1966.godina

Jedna od najomiljenijih serija "Zvezdane Staze (Star Trek) u istoriji televizije takođe je predvidela celu paletu tehnoloških(tehnoloških) dostignuća koja su nam danas u 2019. godini postale deo  naše svakodnevnice.

Jedno od najznačajnijih je sigurno komunikator s antenom na izvlačenje koji je inspisao Motorolinog inženjera Martina Coopera da dizajnira prvi mobilni telefon davne 1973. godine.!


Blade Runner (istrebljivač) 1982.godina

Malo je naučnofantastičnih filmova koji imaju povlašteniji status među ljubiteljima žanra od briljantnog Blade Runnera. Film koji je smešten upravo u (ovoj našoj) 2019. godinu predvideo je humanoidne androide, klimatsku apokalipsu i kolonije u svemiru. ( op.aut. zvuči poprilično tačno zar ne?)

Nije se jedino dogodilo, jedno od predviđanja ali je veoma blizu realizaciji. To su - leteći automobili. Ali danas mnoge kompanije širom sveta ubrzano rade na 'dronovima za putnike' koji bi prevozili ljude ili dronovima koji bi raznosili poštu i robu koju ste naručili online preko interneta.


Terminator, 1984.godina

Legendarni Terminator mnogima je uterao strah u kosti samosvjesnim računarom koje započinje nuklearni armagedon, neuništivi roboti kojima ništa ne može stati na put... Jedno od najtsčnijih predviđanja bili su vojni dronovi opremljeni naoružanjem. Vojne dronove već godinama koriste najrazvijenije vojske svijeta. popu SAD, Rusije, Kine i drugih svetskih vojnih sila.Totalni opoziv, 1990.godina

NajtAčnije futurističko predviđanje u 'Totalnom opozivu' bili su samovozeći automobili koji se u filmu zovu 'Johnnycabs'. Danas ("u budućnosti") auto industrija već nekoliko godina testira samovozeće automobile i kamione, ( kao što je google automobil) a dogodile su se i prve nesreće i smrtni slučajevi kada su ljudi volan prepustili isključivo veštačkoj inteligenciji.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1