Najzanimljiviji sajt Balkana

Ketlin Litl  ima  retku amneziju anterogradna amnezija

Pre godinu i po dana, Caitlin Little, student druge godine na Southeast Guilford u Greensborou, u Severnoj Karolini, pretrpela je potres mozga tokom treninga koji je ostavio retku formu amnezije. ....

Sve njene nove uspomene (sećanja) brišu se svake noći, tako da se svako jutro budi misleći da je to dan, 12 oktobar 2017. godine.

Kejtlin slučaj zvuči kao radnja hit romantične komedije 50 First Dates (50 prvih sastanka) ali na njenu žalost to nije komedija već užasna okolnost sa kojom mora da živi! 

Jer Kejtling Litl pati od veoma retkog medicinskog staja zvanog "anterogradna amnezija."Prošlo je sedamnaest meseci otkako je Caitlin Little pretrpela potres mozga tokom treninga u srednjoj školi, ali za ovu 16-godišnjakinju je svaki dan 12. oktobra 2017. Kejtlin je udarila glavom o pod kada je jedan od njenih kolega iz tima slučajno naletio na nju.

Tako njeni roditelji svaki dan moraju je nežno probuditi, reći joj koji je dan i objasniti da je udarila glavom pre još dve godine.

Uvek se bojim da će skočiti iz kreveta i reći mi:
"To je pogrešno ili to ne može biti istina. Ili zašto joj ja lažem? Zato sam uvek neodlučan svaki dan kada to radim, ali to je moj posao. Moram da joj kažem ", rekao je Kejtlinov otac za tv stanicu FOX8 

Srećom, Ketlin uvek samo pita oca jedno "Kako to može biti istina?".
Kada to kaže, njen otac traži od nje da pročita dnevnik koji joj stoji pored kreveta, u kojem piše o onome što se dogodilo od njene nesreće, pa sve do zadnjegana tj "juče" ako ima bilo kakvih pitanja da ga pita nakon 15 do 20 minuta.


Kejtlinova bolest "anterogradna amnezija" učinila je školovanje veoma teškim, jer njeno pamc´enje ne može sačuvati sve informacije koje uči svakog dana, je rjednostavno sećanja joj se "resetuju" (izbrišu) svakog dana Tako da ova tinejdžerka ne može se čak ni setiti imena svog učitelja tako da ona mora da je napiše na svom registratoru.

Svaki dan joj se profesori a i ona sama mora predstaviti kada dolazi na časove tj školu kao da je prvi put vidi školu i profesore.

Uprkos brojnim posetama nekoliko lekara, niko nije uspeo da reši njenozdrastveno stanje, tako da se kejtlinlinovo pamćenje nastavlja poništavati svake noći, dok spava. Te ujutro kada ustane ne zna ništa o prethodnom danu ili danima...

Njen trenutni zdrastveni tretman, kako su izjavili njeni roditelju u emisji na televiziji, košta oko 1.000 dolara dnevno, a pošto ni jedan od njenih roditelja trenutno ne radi, računi se brzo gomilaju.. Srećom, porodica je dobila finansijsku podršku kroz platformu za zkupljanje novca "GoFundMe", nakon što je Caitlinov slučaj postao predmet dokumentarne serije o MiFok8 pod nazivom "Caitlin Can't Remember".

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1