Najzanimljiviji sajt Balkana

župa lasinja  Crkva u Lasinji, mestu pola sata udaljenom od Karlovca u Hrvatskoj neće više smeti da zvoni od 22 do 6 sati ujutro. Mario i Ante Šitum iz Lasinje podneli su tužbu protiv crkve ...

zbog zvona satnog mehanizma s crkvenog tornja, zahtevajući da se ono isključi od 22 sata do šest ujutro,.

Jer zbog njega noću ne mogu spavati jer zvono se oglašava svakih 15 minuta, i danju i noću. Porodica Šituma živi u kući preko puta crkve, pa su tražili su zaštitu od buke.

Sprovedena su i merenja, a sud je odlučio u njihovu korist.Ako presuda postane punomoćna, crkva u kojoj je smeštena Župa sv. Antuna Padovanskog i Blažene Device Marije Kraljice mučenika više od 22 sata do šest ujutro neće smeti da se oglašava, prenosi Index.hr.

Advokat župe Anđelko Jureško najavio je da će se na presudu žaliti.

"Protiv te presude ćemo uložiti žalbu jer postoje sumnje da nije u skladu sa zakonom. Naime, prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske, zaštita od buke se ne primenjuje na verske objekte."

Prvostepeni sud se pozvao na odluke Evropskog suda za ljudska prava, iako je u presudi sudija sam naglasio da se one ne odnose na ovakav slučaj, ali da će tu praksu Evropskog suda svejedno primeniti - rekao je Jureško.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1