Najzanimljiviji sajt Balkana

tokaji esszencia aszu najskuplje vino na svetu FOTO: facebook.com royaltokaji

Proizvođač vina "Royal Tokaji" iz Mađarske u tokajskom regionu prodaje najskuplju 1.5 litarsku bocu vina na svetu "Tokaji Essencia Aszu"...

Cena ovog vina je 40.000 dolara (oko 34,000 evra) za 1.5 litarasku bocui svi se nadaju da će oživeti kraljevsku tradiciju ispijanja vina od strane kraljeva i poznavalaca dobrog vina

U vulkanskom tokajskom regionu na sevroistoku Mađarske proizvode se slatka vina ...

Pravljenje vina "Tokaji Aszu Essencia" se oslanja na plesni botritis cinerea - ili takozvanu "plemenitu trulež" - da isuše grožđe na vinovoj lozi, sušeći ih poput grožđica jer time povećavajući koncentraciju šec´era u procesu pravljena ovo najskuplje vina na svetuOvo grožđe imena Aszu mora biti ručno ubrano, nakon čega se njihov slatki sok dodaje u bazno vino za fermentaciju. Da bi se napravila jedna flaša najskupljeg vina na svetu "Tokaji Asu" potrebno je oko 180 kilograma grožđa!

tokaji esszencia aszu vino  FOTO: Royal Tokaji
Vino "Tokaji Asu" odnosno tačnog naziva "Tokaji Essencia" postalo je omiljeno zbog bogatstva ukusa i kompleksnosti. Priča se da je Luj XIV, poznat kao Kralj Sunce opisao ova vina koja stižu iz ovog regiona kao "vino kraljeva i kralj vina".

Samo 18 boca ovog posebnog vina iz berbe 2008. godine će stići do potencijalnih kupaca, što bi moglo raritet za ozbiljne kolekcionare vina.

"Inače 2008 je priznata kao izuzetna berba, a Tokaji Essencia je vrsta vina koja može stariti 100 godina ili duže", kaže Tom Hudson, direktor londonskog Farr Vintners, najvećeg britanskog dobavljača vina.

Vrednost vina se značajno povećava sa godinama koje prolaze, kao investicija za 30, 40 ili 50 godina bilo za konzumaciju ili trgovinu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1