Najzanimljiviji sajt Balkana

Naučnik Gudal Dejvid ( sredina) na konferencii  novinare
Naučnik Dejvid Gudal, iz Australije je odlučio da u Švajcarskoj, uz medicinsku pomoć, danas sebi oduzme život u 105. godini...

On je veselo je u Bazelu pred novinarima otpevao nekoliko taktova "Ode radosti" iz Betovenove "Devete simfonije".

Gudal, koji je rođen 4. aprila 1914. godine, izjavio je na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare da bi asistirano samoubistvo trebalo da bude dostupnije

"Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam“, rekao je Gudal, navodeći da će verovatno umreti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti lekarima.

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlečivo bolesni.

Gudal nije bolestan, ali naglašava kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živeo.

Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu.


Uvaženi botaničar i ekolog je CCN tv stanici izjavio da njegov život više nije vredan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama.

Otac četvoro dece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju "Exit Internatioanl" objašnjava da je prestao da uživa u životu pre pet ili 10 godina, delimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

"Voleo bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svet oko sebe", rekao je Gudal.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1