Najzanimljiviji sajt Balkana

3D printana najveća zgrada dubaiU Dubajiu je napravljena najveća 3D printana poslovna zgrada na svetu. Tako tvrdi građevinska firma Apis Cor, koja u konstrukciji koristi i robote... koja je u Dubaiju napravila  najveću dvospratnu poslovnu zgradu uz pomoć 3D štampanja (printanja) predkraj, prošle 2019.godine

Poslovna zgrada, za koju tvrde da je najveća 3D ištampana zgrada u svetu, visoka je devet i po metara i ima ukupnu površinu od 640 kvadrata. U njoj će, zanimljivo, biti smještena opština.!


Za izradu komponenti zgrade korišten je materijal kojem je osnova gips koji se može oblikovati 3D-printanjem(štampanjem). Samo 3D štampanje zgrade odvijalo se vani kako bi se dokazalo da je ova tehnologija održiva i u težim vanjskim uslovima, u kojima nema kontrole vlage i temperature.


Konkretno, reč je o fluidnom materijalu koji 3D printer nanosi po unapred računarskoo utvrđenom šablonu nešto slično printeru injekt-tehnologije. Taj se materijal vrlo brzo stvrdnjava do čvrstine betona te se digitalni model pretvara u trodimenzionalni objekat.

Veliki 3D-printer, odnosno mašina koji je izrađivala delove zgrade, pomerala se po gradilištu kranom kako bi na samom mestu izrađivao odgovarajuće delove za krila zgrade. Zgrada ipak sedi na normalnim građevinskim standardnim temeljima, a okvirni oblici dobiveni 3D printanjem ojačani su betonom.

Podne ploče izlivene su pre, a konvencionalne prozore i krov napravio je vanjski ugovorni partner nakon što su podignuti zidovi.

" Projekt nam je pružio uvid u jedinstveno znanje te neprocenjivo iskustvo koje će nam pomoći da popravimo svoju tehnologiju i razvijemo novu verziju našeg 3D printera. Ovaj je projekt ogromni korak unapred u konkretizovanju industrije 3D štampanja" rekao je Nikita Cheniuntai, osnivač i direktor Apis Cora.

"Ovaj projekt držimo tačkom preokreta u građevini, primena 3D tehnologije povećaće brzinu izvršenja posla sve do rekordnog vremena. Takođe će se smanjiti troškovi izgradnje, a pridoneće i rešenjima ponovo, koje danas donosi demografija jer se smanjuje broj građevinskih radnika – rekao je Dawoud Al Hajri, čelnik dubaijske administracije.

Inače već ranije je objavljeno da gore pomenuta kompanija "Apis Cor" je jedna od firmi kojoj je NASA dala mesto u takmičanju za osmišljavanje buduće naseobine za ljude na Marsu.

Podsećamo vas da je u Šangaju je prošle 2019.godine pušten u saobaraćaj najveći svetski 3D printani (štampani) most za pešake na svetu ! Sve to pokazuje da 3D tehnologija štampanja zgrada i kuća sve više danas uzima maha.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1