Najzanimljiviji sajt Balkanadrevna egiptaska radionica za mumifikaciju
Arholozi iz Egipta su obelodanili detalje o jami za sahrane i radionici za mumifikaciju koji datiraju od pre više od 2.500 godina, a koje su otkrili 30 metara.... ispod zemlje, u blizini čuvenih piramida i drevnog groblja južno od Kaira.

U radionici za mumufikaciju pronađeno je skrovište sa sredstvima za balsamovanje, za koje arheolozi veruju da će otkriti više o uljima koja su upotrebljavana u procesu mumufikacije, prenosi AP.

Najnovije otkriće, objavljeno juče na konferenciji za novinare, datira iz perioda od 664. do 404. godine pre nove ere, a na tom mestu su iskopavanja poslednji put sprovedena pre više od 100 godina, odnosno 1900. godine.
Pronađena je u radionici i drevna egiptaska faraonska maska

"Nalazimo se ispred zlatnog rudnika informacija o hemijskom sastavu ovih ulja", rekao je arheolog Ramadan Husein, vođa egipatsko-nemačke misije koja je došla do najnovijeg otkrića.

Egipatski ministar za antikvitete Haled al-Anani izjavio je da je „ovo tek početak“ i da će na ovoj lokaciji verovatno biti zabeleženo još otkrića nakon daljih iskopavanja.
drevna egiptaska radionica za mumifikaciju
Unutar jame, duboke 30 metara, pronađeno je više mumija, drvenih kovčega i sarkofaga. U jami se nalaze komore za sahranjivanje ukopane u steni, duž dva hodnika.


Kako se navodi jama za sahrane prvobitno otkrivena u aprilu, sa 35 mumija i kamenim sarkofazima.
drevna egiptaska faraonska maska
Među pronađenim artefaktima su pozlaćeno-srebrna maska mumije, delovi sanduka za mumije, cilindrični ćupovi i glinene posude, a mnogi od njih će biti izloženi u Velikom egipatskom muzeju, čija je izgradnja u toku, a koji će biti otvoren kasnije ove godine.

Egipatski ministar Al-Anani zaključio je danas da je pozlaćeno-srebrna maska, druga takva koja je ikada pronađena, veoma redak predmet i značajno otkriće.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala