Najzanimljiviji sajt Balkana

egipatski sveštenik 2500godina  FOTO :Discovery Channel/thenational.ae

Na drevnom groblju Al-Ghorifa 256 km južno od Kaira, egiptolog Dr Zahi Hawass u jednom od tri zapečaćena sarkofaga, pronašao je mumiju visokog sveštenika koja je po procenama stara 2.500 godina..

Pronalazak mumije se odigrao uživo tokom žive premijere nove sezone Discovery Channel's Expedition Unknown

Egiptolog Zahi Havas i njegov tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga. U jednom od njih se nalazila dobro očuvana mumija moćnog sveštenika, umotanog u lan, sa zlatnom statuom boginje IzideOva grobnica je sadržavala i jedinstvene predmete poput drevne egipatske igre na ploči, ostatke porodičnog psa i četiri netaknute kanopske posude za čuvanje organa


Dok druga mumija nije bila veliki sveštenik i natpisi na njegovom sarkofagu otkrivaju da je on bio pevač u hramu egipatskog boga poznatog kao Thoth.

Tim je na groblju takođe pronašao retku voštanu glavu..Ova neverovatna voštana glava je izgleda, tačan izlevak 2.500-godišnjeg velikog sveštenika s vrlo detaljnim crtama lica

Arheolozi su otkrili lokalitet pre godinu i po dana, a iskopavanja se nastavljaju.

"Stvarno verujem da ovaj lokalitet treba pretraživati najmanje u narednih 50 godina", rekao je Havas dan uoči otvaranja sarkofaga. Čuveni stručnjak za starine, poznat i kao "kralj piramida"“ očekuje da na tom mestu bude otkriveno još grobova.

Havas je podsetio da je 1927. godine na istom produčju pronađen ogroman sarkofag od krečnjaka i smešten u Egipatski muzej u Kairu, ali da je lokalitet posle toga zaboravljen.

Međutim, pre dve godine, neovlašćeni kopač je uočen na lokalitetu, što je bio znak arheolozima i iskopavanje je počelo, objasnio je Havas.

Pogledajte kratak video koji je emitovan na Diskaveri kanalu ovoj mumiji koja je pronađena:
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1