Najzanimljiviji sajt Balkana

Ambopteryx longibrachium  novootkrivena vrsta šišmiš dinosaur

Kineski paleontolozi otkrili su novu vrstu letećih dinosaura "Ambopteryx longibrachium" koji su svojim izgledom podsećaju na današnje šišmiše. Ovo otkriće baca novo svetlo na proces kako su se dinosaurusi razvili u ptice....

Fosilni ostaci neobične vrste dinosaura pronađeni su u Liaoningu, na severoistoku Kine, još pre dve godine 2017. godine. 

I tada su zbunili Min Wanga, kineskog paleontologa i glavnog autora studije objavljene ove sedmice u kojoj opisuje ovu novootkrivenu vrstu "ledetećih dinosaurusa šišmiša" prenosi CNN

Paleontolog Ming Wang je ove leteće  "šišmiš" praistorijske dinosaure  nazvao "Ambopteryx longibrachium"Međutim, daljnja istraživanja su pokazala da je to ustvari sitni dinosaur terapod s jedinstvenim prednjim udovima i membranskim krilima (kao kod današnjih šišmiša)

Fosil star 160 miliona godina drugi je u istoriji koji pokazuje dinosaurusa sa krilima koje liče na krila na šišmiša, iako je ta osobina vidljiva u praistorijskim letećim vevericama, šišmišima i pterosaurama (letećim gmizavcima).

Jedini dinosaurus sa sličnim osobinama bio je Yiqi, koji je opisan 2015. godine. Jer Yiqi i Ambopteryx pripadaju maloj porodici dinosaurusa nazvanih scansoriopterygids.

Kina je bila na čelu mnogih otkrića novih vrsta dinosaura, posebno kroz pernate fosile koji su pokazali direktnu vezu između dinosaurusa i ptica.

Pogledajte video odnosno, kako je izledao taj šišmiš dinosaurus "Ambopteryx longibrachium":
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1