Najzanimljiviji sajt BalkanaŠtand s lažnim vestima odnosno novinama u njujorku
Kajl Pop, glavni i odgovorni urednik CJR-a, realizovali su zanimljiv projekat novinskog štanda s lažnim vestima tj. sa novinama ... kako bi pokazali javnosti da vesti koje se objavljuju na internetu nisu uvek tačne.!

Magazin "Columbia Journalism Review" (skr. CJR), koji izdaje Odsek za novinarstvo na Univerzitetu Kolumbia, postavio je novinski štand u New Yorku na kom su izložene novine s lažnim vestima tj novinama

Uredništvo magazina je želelo na ovaj način skrenuti pažnju na pitanje lažnih vesi o jer se o ovom fenomenu vode žustre rasprave između američkog predsednika Donalda Trampa i opozicionih medijskih kuća kao št je svetska tv stanica CNN-a.

CJR je tim povodom postavio novinski štand u parku Brajant na Menhetnu na kom su izloženi dnevni listovi i magazini s lažnim vestima objavljenim širom interneta.
Štand s lažnim vestima odnosno novinama u njujorku
Projekat su nazvali "Dezinformacijski štand" kako bi poslali poruku o tome koliku štetu lažne vesti nanose novinarskim principima tačnosti i pouzdanosti.


“Identifikovali smo najčitanije lažne vesti na internetu, a potom smo ih u štampanom izdanju izložili na našem zanimljivom i neobičnom štandu. Cilj nam je da ljudi na ovaj način shvate da su neke vesti koje čitaju na internetu potpuno nelogične i vrlo čudne”, izjavio je Kyle Pope.

Upozorio je da vesti koje u današnje vrijeme objavljuju novinari privlače sve manju pažnju, napominjući da takva situacija predstavlja određenu krizu u svetu novinarstva.

"Ovim projektom pokušali smo se malo i našaliti, ali koliko god je smešno, ovo je i krajnje ozbiljno. Tako ćete moći shvatiti koja je vest na društvenim medijima istinita, a koja lažna”, rekao je glavni i odgovorni urednik CJR-a

Na naslovnim stranicama novina i magazina izloženim na štandu napisane su lažne vesti koje su pronašli na društvenim mrežama, dok se na unutrašnjim stranicama nalaze informacije o tome kako prepoznati lažne vesti.

Novine i magazini sa štanda su građanima Njujorka su deljene besplatno.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala