Najzanimljiviji sajt Balkana


omjakon stanica  i najhladnije naseljeno mesto na svetu
Malo zabačeno sibirsko selo Ojmjakon, sa 500 stanovnika se smatra najhladnijim stalno naseljenim mestom na svetu! Ove 2018. godine sibirsko selo Oymakon je kako neki tvrde oborilo rekord najniže temperature ...  Ovako esktremno niska temperatura koja je zabeležena ovih dana je pomalo nestandardna i za Ojmjakon a mogli bi smo reči i njene stanovnike.

Inače najhladnije naseljeno mesto na svetu Ojmakon je smješteno je na svega tri stepena od polarnog kruga (66° 33‘ sgš). Uobičajene zimske temperature u ovom mestu kreću se od minus 40 do minus 50 stepeni Celzijusa.


Čak i zemljište na ovom području se zaleđuje do dubine od čak 1.500 metara!


Ove 2018. godine, zima je posebno surova, a zvanična meteorološka stanica zabeležila je ekstremno nisku temperaturu možda i (nezvanično) najnižu na svetu minus 62 stepeni Celzijusa. (slika je zabeležena pre par dana)
omjakon stanica 62 stepena


Zvanično najniža do sada izmerena temperatura od minus 68 stepeni Celzijusa izmerena je 8 februara 1933. godine u meteorološkoj stanici "Tomtor".

Dok je prema NASA-nim podacima, najniža temperatura ikada zabeležena na planeti Zmelji je bila -92 stepena Celzijusa u jednoj Antartičkoj šupljini avgusta 2010.godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1