Najzanimljiviji sajt Balkana


ambalaza koja menja boju kada je hrana pokvarena
"Braskem" kompanija iz Brazila u saradnji sa nekoliko univeriteta u SAD i Brazilu napravila je zanimljivu ambalažu za hranu koja menja boju kada se ona pokvari.
 ...

Inovantna ambalaža, koja će se verovatno pojaviti uskoro, sadrži PH indikatore,koja će menajti boju pakovanja kada se namirnice u njoj krenu kvariti


Osim što bi navedena ambalaža budućnosti mogla primarno pomoći potrošačima da ne kupuju hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova "pametna" ambalaža bi uveliko pomogla da se smanji količina bacanja hrane.

Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne, ili još gore zato što ih nisu ni pročitali kada su kupovali proizvod.


Kad smo kod toga, ovo nije prvi pokušaj na svetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Pre tri godine je naučni tim univerziteta Rhode Island napravio ambalažu koja mijenja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi.

Procenjuje se da bi uštede sa ovakvim današnjim rešenjem "pametne" ambalaže bile enormne.

Braskem kompanija iz Brazila je počela razvijati navedenu tehnologiju još u 2013. godini i stvorila je prototip 2015. godine.

Ostaje i dalje na tome da kompanija treba napraviti dodatna ispitivanja kako bi osigurali da njihova tehnologija potpuno tačno otkrije kvarenja i da kada se nađe na tržištu kupcima ne daje lažne rezultate. što se tiče kvarnosti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1