Najzanimljiviji sajt Balkana

stara slika Oto van Ven vredan 4 miliona evra
Robert Vareniz iz američke države Ajova je pretraživao stari ormar (ostavu) u svojoj umetničkoj galeriji kada je pronašao staru sliku. Slika koju je pronašao je bila.... urađena u tehnici ulje na panelu i nije činila posebno interesantnom.

Sadržavala je nage mitološke figure, bila je izbledela te oštećena od vode, usput i ispucala na nekoliko mesta.

"Nisam mislio da je vredna, niti shvatao zašto je čuvana u ormaru", izjavio je Varen, izvršni direktor umetničkog kompleksa "Hoyt Sherman Place u Des Moinesu" u Ajovi.

Slika je pronađena još 2016. godine i priča se mogla tu završiti, ali je Varen pronašao nalepnicu na zadnjoj strani, koja je ličila na one koje se koriste za aukcije.

Nakon toga je počeo istraživati, a "put" ga je doveo do istine. Radi se o slici iz 16. veka, koja je delo holandskog slikara Ota van Vena, i koja je po procenama stručnjaka za stare slike, vredna više od četiri miliona dolara.


Na nalepnici je pisalo da je slika nekad bila izložena u njujorškom Metropolitan muzeju umetnosti.

Muzeju ju je posudio izvesni Nason Kolins koji je kasnije početkom 20. vijeka poneo sliku kada se s porodicom preselio u Ajovu.Unuka Nasona Kolinsa je zajedno sa još četiri slike donirala Klubu Ćena, koji je osnovao galeriju.

Za restauraciju slike je bilo potrebno godinu dana. Iako nema nameru da je proda, Varen tvrdi da bi na aukciji dostigla cenu i do 11 miliona dolara (oko 8.970 evra)Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1